Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Významné dny

29. 2. 2024 13:00

Úřad vlády u příležitosti Dne vzácných onemocnění 2024 slavnostně nasvítí Strakovu akademii

Symbolicky mimořádně v přestupný den roku, 29. února 2024, se uskuteční letošní Den vzácných onemocnění. Připomenout široké veřejnosti, co znamená pro život pacientů a jejich rodin některé ze vzácných onemocnění, má tradiční akce, při níž se do barevných světel zahalí významné veřejné budovy. Zapojí se do ní i Úřad vlády, který ve čtvrtek od 18 hodin barevně nasvítí budovu Strakovy akademie.

Tzv. vzácných onemocnění je evidováno více než 6 000 a v Česku jimi trpí přes pět procent obyvatel. Jejich léčbu a život přitom komplikuje řada faktorů, například obtížná diagnóza, nedostatečná informovanost o jednotlivých nemocech, náročné vyhledávání specializované péče, špatné nastavení sociální podpory či nepochopení okolí. Více informací na stránkách https://vzacna-onemocneni.cz/.

„Úřad vlády se pravidelně zapojuje do podobných charitativních a edukativních akcí. Na obtíže, s nimiž se pacienti se vzácnými onemocněními i jejich blízcí musí vyrovnávat, je třeba upozorňovat a jejich problémy, které se týkají ať už zdravotnictví, sociální péče nebo třeba postavení ve společnosti, je třeba systematicky řešit. Přispět k osvětě tím, že se zapojíme do aktivit České asociace pro vzácná onemocnění, je to nejmenší, co pro tyto naše spoluobčany můžeme udělat,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Mezi objekty, které budou 29. února nasvíceny na připomínku pacientů trpících vzácnými nemocemi, budou kromě Strakovy akademie například také Tančící dům a Petřínská rozhledna v Praze, mrakodrap Tomáše Bati ve Zlíně, morový sloup na Masarykově náměstí v Jihlavě, chebský Špalíček či několik budov radnic, magistrátů či krajských úřadů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie