Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

9. 4. 2024 15:00

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se zrušené 5. česko - izraelské mezivládní konzultace v roce 2023

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 12. března 2024 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, jež byla formulována následovně. 

„Žádám o následující informace ve věci (izr. stranou zrušeného) 5. česko–izraelské mezivládní konzultace plánované na 9.10.2023. Dle Úřadu vlády mělo dojít k "jednání premiérů a vybraných resortů" a konzultace byly popsány jako "tradičně zahrnují politickou, ekonomickou, bezpečnostní a vojenskou spolupráci, ale i téma vědy, výzkumu, inovací, zdravotnictví či kybernetické bezpečnosti." Konkrétně žádám o:
1) soupisku témat a agend k jednání dle výroku Veroniky Kuchyňové Šmigolové pro ČTK na úrovni jednotlivých bodů (https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2402305),
2) seznam Českou republikou pozvaných představitelů Izraele, včetně ministrů a dalších pozvaných osob, případně seznam osob, který byl izraelské straně poskytnut s tím, že tyto osoby pozvány nejsou (existujeli),
3) informace o tom, kdo z izraelských představitelů přijal pozvánku, případně seznam jmen, s jejichž účastí Vláda počítala do náhlého zrušení konzultací
4) informace o tom, koho izraelská strana potvrdila jako někoho, kdo se skutečně bude účastnit.“

K otázce č. 1 si dovolujeme poskytnout následující informace. V rámci výše uvedených mezivládních konzultací plánovaných na říjen 2023 měla být projednána tato témata:

•           posílení ekonomické spolupráce v těchto oblastech: inovace a start-upy, energetika, dopravní průmysl

•           potenciál spolupráce českého a izraelského obranného průmyslu

•           posílení spolupráce v oblasti zdravotnictví

•           posílení spolupráce úřadů v oblasti kybernetické bezpečnosti, včetně zájmu o podpis memoranda o porozumění

•           rozšíření spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a inovací

•           pokračování podpory Nadačního fondu obětem holocaustu

•           kandidatura České republiky do Rady bezpečnosti OSN

•           ruská agrese proti Ukrajině

K otázce č. 2 si dovolujeme uvést, že předseda vlády České republiky pozval na mezivládní konzultace předsedu vlády Státu Izrael Benjamina Netanjahua spolu „s dalšími členy jeho vlády“ bez upřesnění, o které představitele konkrétně by se mělo jednat. Seznam nepozvaných osob vytvořen nebyl.

K otázce č. 3 si dovolujeme uvést, že mezivládních konzultací se za izraelskou stranu měli účastnit předseda vlády Benjamin Netanjahu, ministr obrany Yoav Gallant, ministr zahraničních věcí Eli Cohen, ministryně životního prostředí Idit Silman a ministr školství Yoav Kisch (pozn.: Tento seznam byl platný v momentu odložení konzultací.).

K otázce č. 4 si dovolujeme uvést, že nad rámec osob uvedených v odpovědi na otázku č.3 izraelská strana v první fázi příprav notifikovala také účast ministra pro inovace, vědu a technologie Ofira Akunise, který ale později svou účast zrušil.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.
vedoucí Oddělení právního
zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X