Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

2. 4. 2024 14:25

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se pracovního orgánu vlády ČR

Vážení,

dne 14. února 2024 byla Ministerstvu vnitra doručena Vaše elektronická žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), která byla formulována následujícím způsobem.

„Žádáme o poskytnutí seznamu členů pracovní skupiny pod Bezpečnostní radou státu, v níž mají být podle vyjádření vlády odborníci z ministerstev obrany a vnitra a dále také experti pro boj s hybridními hrozbami a dezinformacemi.“

Ministerstvo vnitra předmětnou žádost postoupilo k vyřízení Úřadu vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“), do jehož působnosti požadované informace spadají. Předmětná žádost byla Úřadu vlády doručena dne 21. února 2024. Téhož dne jste o této skutečnosti byli ze strany Ministerstva vnitra informováni.

Dopisem Úřadu vlády ze dne 28. února 2024 jste byli vyzváni k upřesnění své žádosti, neboť z jejího znění nebylo zřejmé, jaké informace ve smyslu § 3 odst. 3 zákona o informacích požadujete poskytnout. Dne 3. března 2024 bylo Úřadu vlády doručeno upřesnění předmětné žádosti v následujícím znění.

„Žádáme o poskytnutí seznamu členů pracovní skupiny pod Bezpečnostní radou státu, v níž mají být podle vyjádření vlády odborníci z ministerstev obrany a vnitra a dále také experti pro boj s hybridními hrozbami a dezinformacemi, jak o ní mluví mluvčí Úřadu vlády v článku Echo24 z 31.1.2024.

„Vláda se tématem dezinformací zabývá pečlivě. Nastavili jsme systém boje s dezinformacemi mezi nově vytvořeným Oddělením strategické komunikace při Úřadu vlády a příslušnými resorty, které se problematice na různých úrovních věnují. V minulém roce vznikla pracovní skupina pod Bezpečnostní radou státu, v níž jsou odborníci z ministerstev obrany a vnitra a dále také experti pro boj s hybridními hrozbami a dezinformacemi,“ uvedl v odpovědi pro Echo24 mluvčí Úřadu vlády Jakub Tomek. https://echo24.cz/a/HfZHj/zpravy-domov-pavel-natrel-vlada-dezinformace-peclive-kabinet“.

Ze znění tohoto podání je zřejmé, že předmětná žádost se týká seznamu členů Pracovní podskupiny Odborné pracovní skupiny Bezpečnostní rady státu pro čelení hybridnímu působení k bezpečnostním aspektům vlivového působení cizí moci a informačních manipulací, o jejímž vytvoření bylo rozhodnuto dne 3. února 2023.

V reakci na Vaši žádost si Vám dovolujeme sdělit, že členy výše uvedené pracovní podskupiny jsou zástupci, a to vždy jeden, Ministerstva vnitra, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva obrany, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace, Vojenského zpravodajství a ministra pro legislativu. Pracovní podskupinu vede poradce pro národní bezpečnost.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X