Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

12. 4. 2024 9:51

Informace týkající se Úřadu vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se zařazení HHC, HHC-O a THC-P na seznam návykových látek

Vážení,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 15. března 2024 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), která byla formulována následovně.

„Žádáme o zpřístupnění následujících informací:
1. Jaký byl kód nebezpečného odpadu odkazující na látky HHC, HHC-O a THC-P, a to den před zákazem, tedy 5. 3. 2024?
2. Zaslání zápisu z porady EWS (Early warning system) o zařazení HHC, HHC-O a THC-P na seznam návykových látek.“

V reakci na otázku č. 2 Vaší žádosti si dovolujeme sdělit, že Vámi požadovaný zápis z jednání pracovní skupiny Systému včasného varování před novými drogami (EWS) ještě nebyl finalizován ani zaslán členům této pracovní skupiny. Z uvedeného důvodu si Vám nyní dovolujeme poskytnout následující souhrn průběhu a výsledků jednání  této pracovní skupiny.

Dne 26. ledna 2024 pracovní skupina projednávala několik témat. Diskutovala o aktuální situaci týkající se užívání nových syntetických opioidů, jako jsou fentanyl a jeho deriváty, nitazeny a podobně. V této souvislosti byla diskutována důležitá role naloxonového programu v České republice, jeho nastavení a zabezpečení.

Dalším bodem jednání byly zdroje dostupných dat o intoxikacích a jejich dostupnosti, sdílení informací s cílem dosáhnout rychlé reakce na nové hrozby, dále návrh na rozšíření seznamu omamných a psychotropních látek (dále jen „OPL“) v nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, a to o 145 nových látek. V neposlední řadě bylo prováděno hodnocení rizik spojených s užíváním látek HHC a GBL.

S výjimkou HHC a GBL nebylo u 145 látek provedeno hodnocení rizik a dostupné informace k nim jsou omezené. U většiny z nich je míra jejich užívání v České republice velmi pravděpodobně velmi nízká, resp. nulová. Stejně tak jejich nabídka nebyla ve většině případů v České republice zaznamenána. Jejich zařazení na seznam OPL nebude mít v praxi v současnosti žádné dopady.

U látek GBL a HHC bylo vzhledem k jejich nabídce a také vzhledem k jejich užívání v populaci České republiky provedeno hodnocení rizik. GBL je podle pracovní skupiny látkou, jejíž užívání je spojeno s vysokými zdravotními a sociálními riziky. V případě HHC dostupné informace naznačují, že jeho užívání je spojeno spíše s nižšími riziky.

Regulace dostupnosti psychoaktivních látek je bezpochyby na místě, zejména s ohledem na zranitelné skupiny osob, jako jsou osoby mladší 18 let. Současně pracovní skupina upozorňuje, že při rozhodování o konkrétních kontrolních opatřeních je třeba pečlivě zvážit zamýšlené i nezamýšlené důsledky. V souladu se stanoviskem Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) poukazuje na skutečnost, že kontrola dostupnosti psychoaktivních látek může snížit zdravotní a sociální rizika. Avšak potenciálním nezamýšleným důsledkem může být nárůst výroby a dostupnosti jiných látek, které mohou nahradit kontrolované látky (některé z nich jsou již na trhu dostupné). Zavedení kontrolních opatření v podobě zařazení látek na seznam OPL s trestněprávními důsledky může rovněž vést ke kriminalizaci uživatelů těchto látek, jejich stigmatizaci a sociálnímu vyloučení.

Ke zbývající části Vaší žádosti, tedy k otázce č. 1, si dovolujeme uvést, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, jež Vám bude zasláno rovněž do Vaší datové schránky.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X