Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Významné dny

28. 11. 2023 12:28

Úřad vlády se zapojil do sbírky oblečení pro Oděvní banku u příležitosti Giving Tuesday

Úřad vlády se historicky podruhé zapojil do sbírky oblečení pro Oděvní banku u příležitosti Giving Tuesday, 28. listopadu 2023.
Úřad vlády se historicky podruhé zapojil do sbírky oblečení pro Oděvní banku u příležitosti Giving Tuesday, 28. listopadu 2023.
Historicky podruhé se letos Úřad vlády zapojil do Světového týdne štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday. V jeho rámci uspořádal zaměstnaneckou sbírku oblečení určenou pro Oděvní banku.

Sbírka ve Strakově akademii probíhala celý pracovní týden od pondělí 20. listopadu do pátku 24. listopadu a zaměstnanci Úřadu vlády věnovali 200 kilogramů oblečení, které už sami či v rámci rodiny neunosí, ale pomůže někomu dalšímu. Do sbírky se kromě Úřadu vlády zapojilo dalších devět ministerstev a celkem se vybralo 2,5 tuny oblečení.

„Jsem moc ráda, že se Úřad vlády opět zapojil do sbírky oblečení na Giving Tuesday. Oproti loňskému roku se podařilo sbírku rozšířit i na další ministerstva a na pomoc rodinám samoživitelů tak můžeme tento rok poskytnout ještě více oblečení,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Pytle s darovaným oblečením ve Strakově akademii na Giving Tuesday převzali zástupci Klubu svobodných matek, který následně oblečení rozdělí do rodin samoživitelů. Úřad vlády tak navázal na úspěšnou loňskou sbírku, kdy věnoval zhruba 500 kg oblečení, a na letošní jarní sbírku pro Oděvní banku, kdy spolu s resorty daroval přes tunu oblečení.

Světový den štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday se pořádá od roku 2012 vždy první úterý po Dni díkuvzdání. V České republice tento den od roku 2016 zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti. Do sbírek se zapojují stovky milionů dárců po celém světě. V loňském roce se na Giving Tuesday podařilo vybrat v České republice na charitativní účely více než 62 milionů korun, stovky tun potravin a oblečení a uskutečnilo se 301 zaregistrovaných sbírkových výzev.

Více o zapojených resortech:

  • Zaměstnanci Ministerstva životního prostředí darovali celkem 200 kilogramů oblečení.
  • Celkem 100 kg pak přispěli na lidi v nouzi zaměstnanci resortu práce a sociálních věcí.
  • Hned na třech místech vyhlásilo sbírku Ministerstvo školství. Podařilo se vybrat 370 kilogramů.
  • Dalšími 150 kilogramy přispělo Ministerstvo financí.
  • Ministerstvo zahraničních věcí vybralo pro Oděvní banku 317,3 kilogramu.
  • Zaměstnanci MPO pak darovali celkem 240 kilogramů oblečení.
  • 200 kilogramy přispělo v rámci Giving Tuesday také Ministerstvo zdravotnictví.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj Oděvní bance předalo 350 kilogramů.
  • Nejvíce daroval resort vnitra, který sbírku uspořádal na dvou místech a vybral celkem 380 kilogramů oblečení.
  • Úřad vlády se v druhém ročníku sbírky podílel 200 kilogramy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie