Zápisy ze zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

30. 6. 2023 17:43

Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 15. května 2023

První letošní zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace proběhlo za účasti předsedy vlády České republiky prof. PhDr. Petra Fialy, Ph.D., LL.M.

Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 15. května 2023

Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Rady“) se zúčastnilo celkem 27 členek a členů, mezi kterými bylo i několik nových osob, a to Mgr. Leona Gergelová Šteigrová, Ph.D. z Ministerstva pro místní rozvoj, Ing. Daniel Blažkovec z Ministerstva obrany, PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, MPA z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Mgr. Radomír Čujan z Ministerstva spravedlnosti. Zasedání se také účastnil nový tajemník Rady PhDr. Ing. Pavel Mička. S ohledem na předpokládané body programu byli jako hosté přizváni Mgr. Martina Štěpánková, MPA, vrchní ředitelka sekce evropských fondů a mezinárodní spolupráce, MPSV a Ing. Jan Kamenický, finanční ředitel, Člověk v tísni, o.p.s.

Rada se zabývala zejména několika důležitými tématy spojenými s financováním veřejně prospěšných služeb. V průběhu jednání tak bylo řešeno téma případné Realokace finančních prostředků, které byly v předchozím vládním období přesunuty z Evropského sociálního fondu + (dále také „ESF+“) do Fondu soudržnosti. Tento krok byl zástupci Rady opakovaně kritizován a negativně se vyjádřil i Senát České republiky a přetrvává snaha vrátit tyto prostředky zpět do ESF+.

Dále byla řešena problematika „neuznatelnosti“ DPH v rámci Národního plánu obnovy, což výrazně komplikuje možnost čerpat prostředky z tohoto programu opět zejména pro nestátní neziskové organizace (dále jen „NNO“). 

J. Kamenický, předseda Expertní skupiny k systémové změně financování veřejně prospěšných služeb a činností ze státního rozpočtu, informoval přítomné o postupu prací expertní skupiny i jejích jednotlivých tematických podskupin.

Kromě ekonomických témat P. Mička představil závěry zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která se zabývá stavem české veřejné správy, participací a zapojením nejen zástupců neziskového sektoru do veřejného dění.

Tématu zapojení zástupců neziskového sektoru se věnoval i obsáhlý příspěvek informující o postupech nominace a výběru zástupců NNO v novém programovém období operačních programů fondů EU a Národního plánu obnovy. 

Více v přiloženém zápisu.

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X