Projekty

22. 4. 2024 15:03

Projekt „Metodická podpora zapojeni partnerů NNO“

Oddělení sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace realizuje ve spolupráci s organizací Glopolis projekt týkající se naplňování principu partnerství při implementaci EU fondů. Reg. č. projektu: CZ.07.01.01/00/22_005/0000203.

Anotace:

Projekt vytváří podpůrné metodologické a organizační předpoklady pro efektivní partnerskou spolupráci a zapojení partnerů z nestátních neziskových organizací (NNO) do naplňování principu partnerství při implementaci EU fondů 2021-2027 s předpokladem zavedení pilotovaných mechanismů do praxe sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (RVNNO).

Doba realizace:                        01.01.2024 - 31.12.2025

Celkový rozpočet:                  2.450.000,- Kč (podíl EU 1.679.229,99 Kč / SR 770 770,01 Kč)

Zdroj financování:                  Financováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu

_______________________________________

Klíčové aktivity:

KA 1 - Tvorba metodického materiálu a metodické vedení zapojených stakeholderů

Cílem je vytvoření Metodiky koordinace partnerské spolupráce a zapojení partnerů z NNO do implementace fondů EU 2021-2027 a dalších obdobných aktivit. Součásti bude i vypracování rešerší již existujících dokumentů. Dále budou pojmenovány konkrétní problematické okruhy vzájemné spolupráce a definovány nástroje, postupy a vzory potřebné pro efektivní zapojení zástupců NNO do orgánů podílejících se na implementaci fondů EU. Dokument bude tvořen za aktivní spolupráce jak zástupců NNO, tak zástupců státního sektoru. Metodika bude předložena RVNNO ke schválení.

KA 2 - Pilotní testování inovativních postupů

Bude probíhat pilotní testování a případná úprava Metodiky. Zároveň bude zohledněna a zhodnocena i dosavadní spolupráce NNO a dalších stakeholderů zapojených do implementace fondů EU. Součástí pilotního testování bude i zjišťování zpětné vazby od NNO o činnosti již zapojených zástupců NNO v implementačních strukturách a plnění jejich funkce přenosu klíčových informací do relevantních částí neziskového sektoru.   

KA 3 - Vyhodnocení nastavené spolupráce a formulace doporučení pro státní správu

Získané poznatky budou shrnuty do Souboru doporučení, který bude směřovat ke standardizaci těchto postupů v běžné praxi vybraných orgánů státní správy, zejména Oddělení sekretariátu RVNNO. Doporučení budou podkladem k systémové změně a získané poznatky následně bude možné aplikovat i na další oblasti spolupráce mimo oblast fondů EU. Soubor doporučení bude předložen RVNNO ke schválení.

KA 4 - Interní evaluace projektu

Výstupem bude evaluační zpráva, která bude hodnotit využitelnost Metodiky v praxi a bude předložena  RVNNO ke schválení.

KA 5 - Řízení projektu a nastavení vnější spolupráce

Věcnou odpovědnost za projekt bude nést odborný garant. Koordinátor bude současně manažerem projektu a bude zajišťovat i finanční řízení projektu.

 

Cílová skupina:

  • Pracovníci státní správy (zaměstnanci řídících orgánů atd.)
  • Zástupci a zástupkyně NNO v platformách pro implementaci fondů EU včetně NNO pracujících s marginalizovanými skupinami
  • Nestátní neziskové organizace, střešní organizace a sítě NNO dle relevantních tematických oblastí fondů EU

 

Výstupy:

  • Metodika koordinace partnerské spolupráce a zapojení partnerů z NNO do implementace EU fondů 2021–2027 a dalších obdobných aktivit
  • Soubor doporučení pro státní správu
  • Interní evaluační zpráva

 

Kontaktní osoba: Mgr. Andrea Donátová (koordinátorka projektu), andrea.donatova@vlada.gov.cz     

Projekt „Metodická podpora zapojeni partnerů NNO“
Projekt „Metodická podpora zapojeni partnerů NNO“
                      

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X