Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Podpora projektů přeshraniční výměny

21. 2. 2024 10:21

Podpora projektů přeshraniční výměny v rámci nástroje TSI

V roce 2022 představila Evropská komise (EK) v rámci 3. řádné výzvy Nástroje pro technickou podporu (Technical Support Instrument, TSI) novou iniciativu k podpoře přeshraniční výměny zkušeností pracovníků veřejné správy v rámci vlajkového projektu TSI PACE (Public Administration Cooperation Exchange). Vlajkové projekty TSI představují předvyplněné projektové žádosti, které reflektují požadavky členských států EU.

Výměny zkušeností probíhají formou tematicky zaměřených studijních návštěv pro 1 – 5 pracovníků veřejné správy v časovém rozmezí od 5 dnů do 3 měsíců. Doprava a ubytování jsou účastníkům studijních návštěv zajištěny přímo prostřednictvím nástroje TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) na náklady Evropské komise. Administrativní zátěž související se studijními cestami je tak pro vysílající instituci poměrně nízká. Zároveň není vyžadováno, aby hostující instituce plnila zároveň následně i hostitelskou roli.

Členské státy tak mohou být do této přeshraniční výměny zapojeny s ohledem na jejich zájmy a případnou kapacitu hostit zahraniční pracovníky. Hostující pracovníci pak získají informace o tom, jak daná instituce pracuje na konkrétních úkolech v oblasti zaměření konkrétní návštěvy na základě podrobného programu, definovaným hostitelskou a hostující institucí a DG REFORM.

ČR v loňském roce podala své první dva projekty PACE v rámci 4. řádné výzvy nástroje TSI. Oba podané projekty byly předvybrány EK k podpoře. Jedná se o projekt Ministerstva zemědělství, který se zaměřuje získání příkladů dobré praxe v oblasti vodohospodářské politiky a řízení sucha s jinými státy či projekt Úřadu vlády a Ministerstva vnitra k podpoře šíření povědomí o možnostech přeshraničních výměn a stáží v jiných členských státech v rámci státní správy.

V případě zájmu o bližší informace ohledně vlajkových projektů TSI PACE kontaktujte Odbor věcných politik, Sekce pro evropské záležitosti (na email tsi@vlada.cz, tomas.nalejvac@vlada.gov.cz či vaclav.klusak@vlada.gov.cz).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X