Aktuálně

5. 10. 2015 21:45

Tripartita projednala aktuální zprávu o migraci, odškodnění za pracovní úrazy či čerpání evropských prostředků

Tisková konference po jednání tripartity, 5. října 2015
Tisková konference po jednání tripartity, 5. října 2015
V pondělí 5. října 2015 se ve Strakově akademii sešli zástupci Rady hospodářské a sociální dohody ČR na svém dalším pravidelném jednání. Členové vlády, zaměstnavatelů a odborů spolu jednali například o odškodnění bolesti a ztíženého uplatnění způsobeného pracovním úrazem a nemocí z povolání, migrační situaci a nápravě insolvenčních řízení.

Odškodnění za pracovní úraz se zdvojnásobí

Vláda se sociálními partnery diskutovala o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Ministerstvo zdravotnictví chce zvýšit hodnotu bodu, podle kterého se určuje výše náhrady újmy, z dnešních 120 na 250 korun. Předchozí kabinety ponechávaly hodnotu bodu na úrovni z roku 2001. Poškozený zaměstnanec by se mohl také odškodnění dočkat mnohem rychleji.

Migrační situace

Vláda se sociálními partnery projednala aktuální migrační situaci a postup vlády v této věci. Mimo jiné ocenila ochotu zaměstnavatelů pomoci s hledáním práce pro migranty. Zástupci tripartity jsou v Pracovní skupině pro relokace a přesidlování, která se od 17. července 2015 schází na Ministerstvu vnitra.

Čerpání prostředků EU

Pravidelným bodem jednání tripartity je zpráva o stavu čerpání prostředků Evropské unie a informace o přípravě programů na programové období 2014–2020. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ostatní informovala, že drtivá většina předběžných podmínek byla již zcela anebo částečně splněna. Nadále také pokračují snahy o maximálním dočerpání finančních prostředků v končícím programovém období, stále ale zbývá velké množství prostředků, které lze vyčerpat. Je to ovšem možné pouze do konce letošního roku. Celková ztráta za období 2007–2013 se tak bude pohybovat zhruba mezi 70 a 80 miliardami korun. Česká republika má ale schváleny už všechny operační programy a u řady z nich už byly vypsány první výzvy.

Novelizace insolvenčního práva

Nápravu insolvenčních řízení vláda slíbila v Akčním plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, kterým reagovala na potřeby sociálních partnerů. Ministerstvo spravedlnosti dnes na jednání tripartity předložilo materiál, který popisuje dohledovou činnost ministerstva nad insolvenčními správci a jejich provozovnami. Shrnuje také informace o provedených kontrolách a uložených sankcích.

Tripartita projednala také financování technického vysokého školství a připravované změny v regionálním školství a další.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie