Aktuality

19. 2. 2024 17:10

Výbor reagoval na aktuální výzvy v oblasti práce a dávkových systémů

V pondělí 19. 2. 2024 zasedal Výbor pro sociální politiku, rodinu a péči (dále jako „Výbor“). Výbor na svém prvním letošním jednání diskutoval aktuální výzvy v oblasti práce a sociálního zabezpečení.

V první části jednání byly členstvu představeny plánované legislativní změny v oblasti ukotvení sociální práce a dále pak plán revizí dávkového systému. Výbor v té souvislosti diskutoval zejména změny, které se týkají přídavku na dítě. Dávkovému systému se Výbor věnoval také v souvislosti s návrhy NERV k vyššímu dlouhodobě udržitelnému ekonomickému růstu. Poznatky z diskuze budou uplatněny při tvorbě připomínek k novele zákona o státní sociální podpoře.

Otázkou rozdílů v odměňování sociálních pracovníků a pracovnic se Výbor zabývá kontinuálně. Na jednání bylo představeno směřování v oblasti přípravy profesního zákona.

V druhé části jednání byl nastíněn vývoj v oblasti přípravy tzv. flexibilní novely zákoníku práce. Členstvo v té souvislosti diskutovalo především možnost prodloužení garance pracovního místa při návratu z rodičovské, což je závazek, který vyplývá ze Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030.

V rámci jednání byl představen kvantitativní výzkum institutu Solvo – České ženy v roce 2023, který se zaměřil na emancipaci žen v ČR, konkrétně na oblasti, jako je postavení a role žen ve společnosti a v politice, názory na feminismus, nebo reprodukční práva.

Příští jednání Výboru se uskuteční 5. června 2024.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie