Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 3. 2017 17:15

Vláda schválila úhradu 800 milionů pro Českou poštu i příspěvek na poválečnou obnovu Iráku

Tisková konference po jednání vlády, 22. března 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 22. března 2017.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky na jednání ve středu 22. března 2017 rozhodla o zrušení tzv. kompenzačního fondu – namísto něj stát České poště v následujících třech letech vyplatí 800 milionů korun. Dále koaliční kabinet projednal záměr poskytnout úvěry malým a středním podnikům s pomocí evropských fondů a Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), ale také vyčlenil příspěvek na obnovu území osvobozených od Islámského státu ve výši 25 milionů korun. Vláda rovněž schválila mandát Bohuslava Sobotky na neformální summit EU v Římě.

Zrušení kompenzačního fondu a příspěvek České poště

Vláda se shodla na způsobu zrušení tzv. kompenzačního fondu, a to i zpětně pro roky 2013 a 2014. Bylo vybráno legislativní řešení - vláda uložila Ministerstvu průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem vnitra připravit novelu zákona o poštovních službách.

„Vláda se snaží aktivně vynahradit ztráty České pošty, které zrušení tzv. kompenzačního fondu přinese. Považuji za zásadní nepoškodit jednoho z největších českých zaměstnavatelů nečekaným výpadkem financí, a naopak mu zajistit dostatek prostředků například na platy pošťáků,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka

Novela zákona o poštovních službách proto nejen že kompenzační fond zruší, ale zároveň umožní vyčlenit 800 milionů korun na platy zaměstnanců České pošty a její další potřeby. Úhrada by měla proběhnout ve třech fázích, a to v roce 2018 ve výši 200 milionů korun, v roce 2019 ve výši 300 milionů korun a v roce 2020 bude vyplaceno zbývajících 300 milionů korun

Více v podrobné tiskové zprávě o zrušení kompenzačního fondu.

Úvěry pro malé a střední podniky

Dále vláda projednala informaci o plánu na zapojení Českomoravské záruční a rozvojové banky do projektů poskytujících úvěry malým a středním podnikům z evropských peněz.

Mezi Ministerstvem průmyslu obchodu a ČMZRB bude uzavřena dohoda o vytvoření a správě úvěrového a záručního fondu v rámci programu EXPANZE, který je součástí Operačního programu Podnikání pro inovace a konkurenceschopnost. Na pomoc českým podnikatelům je v něm vyčleněno 8,8 miliardy korun z evropských peněz.

„Smyslem programu EXPANZE je usnadnit přístup malých a středních podniků k bankovním úvěrům a zvyšovat podnikatelskou aktivitu ve státem podporovaných regionech,“ upozornil premiér.

Více v podrobné tiskové zprávě o programu EXPANZE.

Pomoc na obnovu území osvobozených od Islámského státu

Vláda reaguje na aktuální vývoj v Iráku, kde jednotky Globální koalice proti ISIS vytlačují tzv. Islámský stát z jeho pozic.

Dnes se členové kabinetu shodli na vyčlenění 25 milionů korun na poválečnou obnovu Iráku v roce 2017. Příspěvek bude použit na stabilizaci osvobozených území a na podporu projektů odminování, dekontaminace a rekonstrukce válkou zničené infrastruktury tak, aby se váleční uprchlíci mohli co nejrychleji vrátit do svých domovů.

O výši příspěvku bude spojence informovat Lubomír Zaorálek na setkání ministrů zahraničních věcí Globální koalice proti ISIS, které se uskuteční ve Washingtonu již dnes, 22. března.

Pomoc České republiky se nesoustředí pouze na Irák. Například v červenci 2016 vláda souhlasila s vysláním pomoci v hodnotě 40 milionů korun na zlepšení životních podmínek obyvatelů uprchlického tábora Azraq na severu Jordánska.

Mandát pro předsedu vlády na summit EU v Římě

V rámci jednání Výboru pro Evropskou unii vláda rovněž schválila mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na neformální summit evropských lídrů, který se koná v sobotu 25. března 2017 v Římě.

Ústředním tématem setkání má být jednání o budoucím směřování Evropské unie. Na závěr summitu EU budou evropští lídři podepisovat společnou deklaraci, která se stane východiskem pro budoucnost evropské spolupráce.

Více o postoji České republiky pro summit v Římě v samostatné tiskové zprávě.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-22--brezna-2017-154594/

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie