Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 11. 2017 13:53

Vláda premiéra Sobotky podala demisi. Je teprve třetí vládou v historii ČR, která naplnila celý čtyřletý mandát

Tisková konference po jednání vlády, 29. listopadu 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 29. listopadu 2017.
Vláda Bohuslava Sobotky na schůzi ve středu 29. listopadu 2017 rozhodla o podání demise.

Stalo se tak v souladu s ustanovením Čl. 73 odst. 2 Ústavy České republiky poté, co byla v pátek 24. listopadu ukončena ustavující schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zvolené ve volbách konaných ve dnech 20. a 21. října 2017.

Demise vlády bude ještě dnes doručena v písemné formě na Pražský hrad prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Vláda Bohuslava Sobotky v demisi bude fungovat až do jmenování nové vlády, zabývat se bude především správou věcí neodkladného charakteru a reprezentací země v zahraničí. Vláda má v plánu se sejít ještě ve středu 6. prosince, kdy půjde o poslední jednání stávajícího koaličního kabinetu.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky byla jmenována prezidentem republiky 29. ledna 2014. Byla složena ze tří koaličních stran, osm ministerských postů obsadili zástupci ČSSD, šest hnutí ANO a tři KDU-ČSL.

ČSSD obsadila post předsedy vlády, dále měla v gesci resorty zahraničních věcí, práce a sociálních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, vnitra, průmyslu a obchodu, zdravotnictví a také resort pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Hnutí ANO působilo na ministerstvech financí, životního prostředí, spravedlnosti, obrany, dopravy a na ministerstvu pro místní rozvoj. Strana KDU-ČSL měla na starosti resorty zemědělství, kultury a post místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace. Během dosavadního mandátu uskutečnila vláda 179 schůzí a přijala bezmála 4 200 usnesení.

Současná vláda je teprve třetím kabinetem v historii České republiky, kterému se podařilo dokončit celý čtyřletý mandát. Předtím se to povedlo pouze první vládě Václava Klause, která zahájila činnost ještě za České a Slovenské federativní republiky, a vládě Miloše Zemana, jež své fungování opřela o tzv. opoziční smlouvu s druhou nejsilnější stranou ve sněmovně – ODS.

Vládě Bohuslava Sobotky se za čtyři roky podařilo splnit většinu bodů ze svého programového prohlášení a dalších priorit, jako byly například nastartování a podpora ekonomického růstu, zvyšování platů a minimální mzdy, zrušení většiny regulačních poplatků ve zdravotnictví či zrušení druhého pilíře důchodového pojištění. Prosadila mj. zavedení EET a kontrolních hlášení, opakované navýšení důchodů nebo zákaz kouření v restauracích. Své čtyřleté působení shrnula ve zprávě o činnosti, která je ke stažení na /assets/media-centrum/aktualne/Zprava-vlady-Bohuslava-Sobotky-k-plneni-programoveho-prohlaseni.pdf.

K poslednímu jednání se koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL sejde ve středu 6. prosince 2017.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie