Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 5. 2020 19:54

Vláda navrhne snížení DPH na ubytování a vstupenky, rozhodla o otevření všech železničních a silničních přechodů s Německem a Rakouskem

Vláda se na jednání opět zabývala postupným uvolňováním opatření v boji proti koronaviru, 25. května 2020.
Vláda se na jednání opět zabývala postupným uvolňováním opatření v boji proti koronaviru, 25. května 2020.
Pořadatelé sportovních a kulturních akcí a také podnikatelé v ubytovacích službách by mohli ušetřit pět procent na DPH. Automobiloví dopravci by mohli ušetřit na silniční dani dokonce čtvrtinu. Počítá s tím návrh zákona, který mění některé zákony v daňové oblasti a který v pondělí 25. května 2020 schválila vláda Andreje Babiše.

Návrh mimořádného zákona, který chce vláda prosadit v Parlamentu ve stavu legislativní nouze, má pomoci odvětvím, která patří mezi nejpostiženější v současné koronavirové krizi. Ministerstvem financí předložený protikrizový daňový balíček obsahuje snížení daně z přidané hodnoty v oblasti ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště, jízdného na vlecích a vstupného do saun a dalších podobných zařízení, a to ze současných 15 na 10 procent.

Zároveň návrh obsahuje snížení silniční daně o 25 procent u nákladních aut nad 3,5 tuny, a to zpětně již od počátku roku 2020. Zemědělcům zkracuje lhůtu pro vrácení přeplatku spotřební daně z tzv. zelené nafty a pro všechny fyzické a právnické osoby zavádí zpětné uplatnění daňové ztráty u daní z příjmů. Nově si budou moci uplatnit vzniklou daňovou ztrátu i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ztráta vznikla. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Vláda schválila také návrh zákona o prominutí pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti placeného zaměstnavateli jako poplatníky v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. Pokud návrh tzv. programu Antivirus C Parlament schválí, bude možné zaměstnavatelům s méně než 50 zaměstnanci prominout placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti za měsíce červen, červenec a srpen 2020.

Pro přiznání této úlevy bude muset zaměstnavatel splnit několik podmínek. Tou hlavní je, že zaměstnavatel výrazně nesnížil během koronavirové krize zaměstnanost a zároveň nesnížil objem mezd poskytovaných svým zaměstnancům, a to ne o více než 10 procent oproti stavu v březnu 2020. Zaměstnavatel také musel odvést pojistné, které jsou povinni platit jeho zaměstnanci ve stanovené lhůtě a výši podle zákona o pojistném na sociální zabezpečení, a za příslušný kalendářní měsíc nečerpá prostředky z programu Antivirus B. Další informace obsahuje tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí.

Vláda vzala na vědomí několik mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, kterými se mění či doplňují stávající nařízená pravidla. Ministerstvo zdravotnictví s platností od 26. května zrušilo vyhrazenou prodejní dobu pro seniory, zrušilo povinnost holičů, kadeřníků, pedikérů, masérů a dalších obdobných profesí používat kromě roušky i ochranný štít a zrušilo povinnost nosit roušku v zaměstnání, pokud osoba pracuje na jednom místě nejméně dva metry od jiné osoby, u plavčíků, plaveckých trenérů a instruktorů rovněž s dvoumetrovou podmínkou a také u řidičů veřejné dopravy, když nepřicházejí do přímého kontaktu s cestujícím při odbavení.

Ministr zdravotnictví rozhodl také o tom, že ukončit karanténu už nebude možné použitím rychlotestu na covid-19, ale pouze za použití testu PCR. Ve spolupráci s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy rozhodl rovněž o dobrovolném návratu ke školní výuce i pro žáky základních škol speciálních, žáků středních škol a konzervatoří za účelem praktického vyučování od 1. června. O týden později, od 8. června, se budou moci do škol dobrovolně vrátit i žáci 2. stupně základní školy a středních škol nebo konzervatoří a studenti vyšší odborné školy, a to ke konzultacím či třídnickým hodinám. Pro všechny platí, že žáci a studenti musí tvořit skupiny o nejvýše 15 jedincích. Více k dalším etapám uvolňování činnosti škol v tiskové zprávě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Vláda souhlasila i se zmírněním režimu na státních hranicích. Výjimka ze zákazu vstupu do České republiky pro cizince se od 26. května bude vztahovat i na občany EU a cizince s přiznaným postavením dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném členském státě Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky na dobu nejdéle 72 hodin za účelem výkonu ekonomické činnosti, nebo návštěvy osoby, ke které mají prokazatelnou rodinnou vazbu včetně trvalého partnerského vztahu, pro občany Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky za účelem výkonu ekonomické činnosti nebo studia na vysoké škole a pro pracovníky do potravinářské výroby, kterým bylo vydáno vízum s počátkem platnosti od 11. května 2020. Všichni se budou muset při vstupu prokázat negativním testem na covid-19. Přehled mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví naleznete na https://www.mzcr.cz/obsah/aktualni-mimoradna-opatreni-a-rozhodnuti-ke-covid-19_4135_1.html.

Zároveň vláda rozšířila hraniční přechody, na kterých je povoleno překračovat hranice s Rakouskem a Německem, a to o všechny zbývající železniční a silniční přechody, říční hraniční přechod Hřensko a také o letiště Brno-Tuřany, Karlovy Vary, Ostrava-Mošnov a Pardubice. Zároveň se na hranicích ruší plošné kontroly a bude možné všechny přechody opět používat 24 hodin denně. Více v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Vláda se zabývala i budoucností projektu Chytrá karanténa. V rámci projektu tzv. Chytré karantény 2.0, který připravilo Ministerstvo zdravotnictví, bude na ministerstvu zřízen nový odbor Pohotovostní operační centrum, podřízený přímo hlavnímu hygienikovi ČR. Toto centrum bude pracovat v nepřetržitém režimu a bude provádět analýzy hrozeb s dopadem na veřejné zdraví, navrhovat jejich řešení a spravovat a rozvíjet systém Chytrá karanténa 2.0. Do systému Chytré karantény 2.0 budou zapojeny i krajské hygienické stanice, Státní zdravotní ústav, zdravotní ústavy a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Ministerstvo zdravotnictví také postupně převezme nástroje, které vyvinula Armáda ČR v rámci původní Chytré karantény. IT řešení projektu zajistí státní podnik NAKIT.

Ministři rozhodli také o zřízení funkce vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví v rámci Úřadu vlády a s účinností od 1. června 2020 do ní jmenovala prof. MUDr. Romana Prymulu, CSc., Ph.D. Mezi nejpodstatnější úkoly vládního zmocněnce bude patřit vytvoření a předložení Národní koncepce zdravotnického výzkumu a celková koordinace problematiky vědy a výzkumu ve zdravotnictví s jednotlivými ústředními orgány státní správy a dalšími subjekty.

Ministři projednali a schválili také pravidla nového programu poskytování podpory Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, a. s., Provoz 2020 – snížení jistiny úvěru. Program je určen pro malé a středně velké podnikatele v oblasti zemědělské prvovýroby, jejichž podnikání utrpělo ztráty v souvislosti s pandemií covid-19. Klienti budou moci zažádat o finanční podporu v maximální výši 150 000 korun, která však nesmí přesáhnout 50 procent z nesplacené výše jistiny úvěru. Podrobnosti jsou v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství.

Ministři projednali rovněž návrh dalšího postupu ČR ve věci podání žaloby na neplatnost prováděcího rozhodnutí Evropské komise ze dne 30. března 2020 o pozastavení průběžných plateb spojených s Programem rozvoje venkova České republiky na období 2014–2020 a souvisejících s výdaji uskutečněnými v období od 16. října 2018 do 31. prosince 2018 spojený s návrhem dalšího postupu ve věci žaloby již vedené u Tribunálu Soudního dvora EU. Česká republika stáhne žalobu vedenou u Tribunálu Soudního dvora EU na neplatnost prováděcího rozhodnutí Evropské komise ze dne 28. listopadu 2019 a podá novou žalobu na neplatnost prováděcího rozhodnutí Evropské komise ze dne 30. března 2020 o pozastavení průběžných plateb spojených s Programem rozvoje venkova České republiky na období 2014–2020 a souvisejících s výdaji uskutečněnými v období od 16. října 2018 do 31. prosince 2018.

Kompletní výsledky jednání vlády 25. května naleznete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-25--kvetna-2020-181649/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie