Aktuálně

24. 7. 2017 17:42

Vláda B. Sobotky schválila 24 milionů na pomoc řešení migrační krize, koncepci ochrany před suchem a jmenovala ředitele NÚKIB

Tisková konference po jednání vlády, 24. července 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 24. července 2017.
Vláda Bohuslava Sobotky schválila na schůzi v pondělí 24. července 2017 významnou finanční pomoc na podporu činnosti libyjské pobřežní a námořní stráže. Na podporu jednotky, která u libyjských břehů zasahuje proti pašerákům nelegálních migrantů, vyčlenila 24 milionů korun. Vláda také jmenovala bývalého ředitele Národního bezpečnostního úřadu a vládního zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti Dušana Navrátila ředitelem nově zřízeného Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Vyslechla mj. i informaci ministra zemědělství o dosavadních krocích v odstraňování dvojí kvality výrobků v rámci EU a odsouhlasila vyhlášení dotačních programů na posílení ochrany tzv. měkkých cílů.

Česká republika patří ke 12 zemím EU, které dobrovolně přispěly na výcvik libyjské pobřežní a námořní stráže v rámci rozšířeného mandátu mise EUNAVFOR Libya – operace Sophia. Už v loňském roce ČR přispěla 40 000 EUR, nově schválená částka 24 milionů korun z České republiky činí aktuálně největšího přispěvatele.

„Libye je klíčem k řešení migrační krize. Je hlavní tranzitní zemí, pokud jde o současnou nelegální migraci z Afriky. Zvládnout situaci v Libyi znamená pomoci Itálii v nejpalčivějších problémech. Tato pomoc je v souladu s naší snahou řešit problémy tam, kde vznikají, a na hlavních migračních trasách v sousedství EU,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Koncepce ochrany před suchem

Vláda schválila strategický dokument Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky, který připravila ministerstva zemědělství a životního prostředí. „Tato koncepce je unikátní mimo jiné tím, že vůbec poprvé systematicky a podrobně analyzuje současný stav zásob pitné vody v České republice. Konstatuje sice, že stávající zdroje pitné vody v ČR jsou dostačující, ale varuje také, že skoro pětina území ČR je rizikem sucha ohrožena,“ konstatoval premiér Bohuslav Sobotka

Kromě analytické části ministerstva rovněž navrhla řadu kroků, jak hospodaření s vodou v ČR zlepšit a jak se na možné období sucha v souvislosti s probíhajícími klimatickými změnami připravit. Zpráva konstatuje, že tři procenta území ČR jsou už dnes v rizikové oblasti, další skoro pětina území má status potenciálně rizikové.

Dvojí kvalita zboží

Ministr zemědělství Marian Jurečka rovněž informoval členy vlády o všech krocích, které až dosud jeho rezort učinil v oblasti tzv. dvojí kvality výrobků na jednotném vnitřním trhu EU. Česká republika problém s dvojí kvalitou především potravinářského a drogistického zboží intenzivně řeší už od roku 2015. Problematika se dostala i na jednání zemí Visegrádské skupiny, které mají v této oblasti stejné zkušenosti jako ČR. Rozdílnou kvalitu potvrdily i studie, například poslední, kterou nechalo vypravovat Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou. Ministr Jurečka se zavázal osobně oslovit vedení výrobců, u nichž studie zjistila rozdíly v kvalitě pro český a německý trh.

Start účtenkové loterie

Ministr financí Ivan Pilný informoval vládu o termínu spuštění účtenkové loterie. Účtenkovou loterii slíbila vláda zavést v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb jako motivaci pro zákazníky, aby od prodejců vyžadovali doklady za zaplacení. Účtenková loterie bude spuštěna letos k 1. říjnu, kdy bude zahájen sběr účtenek a jejich registrace do slosování, které poprvé proběhne 15. listopadu 2017. Každý rok bude na výhry v účtenkové loterii Ministerstvem financí vyčleněno 65 milionů korun, výhry budou peněžité i věcné.

Jmenování ředitele NÚKIB

Vláda na dnešním jednání rovněž jmenovala ředitele nově zřízeného Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Stal se jím dosavadní vládní zmocněnec pro oblast kybernetické bezpečnosti a bývalý ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. O zřízení nového úřadu, který bude mít na starost oblast kybernetické bezpečnosti, rozhodla vláda v listopadu 2016. Úřad zahájí činnost od 1. srpna 2017 a kromě toho, že bude garantem posilování kyberbezpečnosti ČR, mezinárodní spolupráce, bude se starat také o preventivní a metodickou činnost.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-24-cervence-2017-158587/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie