Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 12. 2019 9:55

Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2020, počítá se zvýšením důchodů, platů i výdajů na investice

Vláda Andreje Babiše uspěla ve středu 4. prosince 2019 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2020. Poslanci odsouhlasili, že Česká republika bude v příštím roce vydávat více peněz například na navýšení důchodů, rodičovského příspěvku, růstu platů zaměstnanců ve veřejné sféře či výdajů na obranu. Více peněz vydá vláda také na vědu a investice.

Česká republika počítá v příštím roce s příjmy ve výši 1 578,1 miliardy korun a plánuje výdaje ve výši 1 618,1 miliardy korun. Celkem tedy bude v roce 2020 hospodařit se schodkem 40 miliard korun. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 2020 s těmito parametry prosadila vládní koalice hnutí ANO a ČSSD v Poslanecké sněmovně.

Návrh nejdůležitějšího zákona, který zohledňuje plány vlády na příští rok, obhajoval ve sněmovně premiér Andrej Babiš. Před poslanci shrnul dosavadní úspěchy jeho kabinetu a připomněl plány vlády na investice do zdravotnictví, školství, dopravní infrastruktury či do vědy a výzkumu. „Investice jsou pro nás prioritou,“ zdůraznil předseda vlády. Zmínil také už schválená rozhodnutí vlády navýšit důchody, rodičovský příspěvek či platy zaměstnanců ve veřejném sektoru, především platy učitelů.

„Návrh rozpočtu je velice dobrý, je proinvestiční, je to pro lidi. Pumpujeme peníze do ekonomiky, navrhujeme nízký deficit, snižujeme dluh, navyšujeme skutečně veškeré položky,“ konstatoval předseda vlády a požádal Poslaneckou sněmovnu o podporu vládního návrhu. „Věřím, že rozpočet pro lidi, pro naši zemi, pro naši budoucnost, úspěšně dnes schválíme,“ uzavřel své vystoupení předseda vlády. Celé vystoupení předsedy vlády najdete na http://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/039schuz/s039197.htm#r5.

Vláda mimo jiné rozhodla navýšit průměrný starobní důchod od 1. ledna 2020 o 900 korun, zvýšit rodičovský příspěvek z 220 000 korun na 300 000 korun, zvýšit platy zaměstnanců ve veřejné sféře plošně o 1 500 korun a učitelům v regionálním školství o deset procent. Zvýší se výdaje státu na obranu, a to meziročně o 8,8 miliardy, na policii, ale třeba také na podporu sportu a kultury. Vláda chce razantně investovat třeba i do ochrany životního prostředí, boje se suchem a s kůrovcovou kalamitou. Jen na tzv. kotlíkové dotace je v rozpočtu na rok 2020 připraveno 4,9 miliardy korun, na snižování energetické náročnosti budov 4,7 miliardy a na výsadbu nových stromů a další projekty zadržování vody v krajině 40 miliard korun.

Kapitálové výdaje z národních zdrojů dosáhnou historicky rekordní výše přes 88 miliard a společně s financemi z Evropské unie půjde na investice bezmála 147 miliard korun, což je o téměř 25 miliard korun více než v roce 2019. Více informací naleznete v tiskové zprávě Ministerstva financí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie