Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 10. 2016 14:32

Premiér Sobotka: Rozhodl jsem se symbolicky ocenit pana Jiřího Bradyho. Občanů s podobným životním osudem a odvahou si musíme vážit.

V posledních několika dnech se na mě obrátila řada lidí, kteří vyjádřili podporu panu Bradymu a doporučili mi ho nějakou formou symbolicky ocenit. Starosta Nového Města na Moravě, odkud pan Brady pochází, mi zaslal návrh na to, abych panu Bradymu udělil pamětní medaili Karla Kramáře.

Pana Bradyho jsem měl možnost poznat osobně. Před dvěma lety jsme ve Spojených státech společně navštívili Americké muzeum holocaustu ve Washingtonu. Pan Brady mi zde líčil své tragické zkušenosti s nacistickou mašinérií smrti, která zabila miliony lidí, včetně členů jeho rodiny. V myšlenkách mám také příběh knihy Hanin kufřík, která popisuje osud jeho sestry Hany Bradyové, jež zemřela v Osvětimi.

Jsem přesvědčen, že pan Brady si ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, se kterou dokázal přežít holocaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost, kdy své zkušenosti předává veřejnosti, aby společnost varoval před návratem totalitních režimů.

Pokládám za krajně nešťastnou jak skutečnost, že 28. října nebude panu Bradymu uděleno státní vyznamenání, tak i všechny okolnosti, které k tomu vedly.

Rozhodl jsem se proto panu Bradymu osobně poděkovat a udělit mu pamětní medaili Karla Kramáře jako ocenění jeho celoživotního úsilí o obranu lidských práv, svobod a obhajování humanistických a demokratických principů. Jsem přesvědčen o tom, že státní symboly, včetně státního svátku 28. října by měly společnost a lidi spojovat, stejně jako by nás měla spojovat hrdost na lidi, jako jen pan Jiří Brady.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie