Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 7. 2017 14:57

Premiér Sobotka jednal s izraelským premiérem Netanjahuem o spolupráci v bezpečnosti, ve vědě i zdravotnictví

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Státu Izrael Benjaminem Netanyahuem, 19. července 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Státu Izrael Benjaminem Netanyahuem, 19. července 2017.
Na okraj summitu předsedů vlád Visegrádské skupiny v Budapešti se ve středu 19. července 2017 setkal premiér Bohuslav Sobotka se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Šlo už o čtvrté osobní setkaní obou předsedů vlád.

Vztahy Česka a Izraele jsou podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky nadstandardní, což dokazuje i pořádání pravidelných česko-izraelských mezivládních konzultací. Ty poslední se uskutečnily v květnu 2016 v Jeruzalémě. Na příštích se premiéři dohodli na rok 2018 v Praze.

Izrael je pro Českou republiku také strategickým partnerem v regionu Blízkého východu.

Hlavním tématem jednání bylo posílení vzájemné spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem. Kromě obchodní spolupráce spolu premiéři jednali především o dalších společných aktivitách v oblasti vědy, výzkumu a inovací, obrany a bezpečnosti a zdravotnictví.

Izrael představuje pro ČR třetí největší mimoevropský exportní trh. V roce 2016 vzrostl vývoz do Izraele o 36 % a vzájemný obchod dosáhl rekordních téměř 29,7 mld. korun. Hlavní zásluhu na tom mají především automobilky Škoda a Hyundai. Za velkou příležitost pro rozvoj vzájemných obchodních vztahů poté premiér Bohuslav Sobotka označil modernizaci dopravní, zejména železniční infrastruktury.

Významným bodem jednání byla také obranná a bezpečnostní spolupráce, a to včetně výměny obranných technologií. V současné době Česká republika s Izraelem vyjednává dohodu o dodávkách 3D radarů kategorie MADR za zhruba 200 milionů eur. Izraelské radary by se měly stát klíčovým prvkem systému protivzdušné obrany Armády ČR.

Spolupráce ve vědě, výzkumu a inovacích je s Izraelem na velmi vysoké úrovni. Velmi tomu přispívá i první česká vědecká diplomatka, která v Izraeli působí od října 2015. Ve zdravotnictví pak spolupráci napomohlo Společné prohlášení mezi rezorty zdravotnictví o kooperaci na poli zdraví a medicíny pro léta 2014–2019. Mezi významné oblasti patří umožnění dovozu českých zdravotnických prostředků do Izraele.

Na summitu Visegrádské skupiny a Izraele dnes premiéři jednali mimo jiné o vztazích Evropské unie a Izraele, blízkovýchodním mírovém procesu, migraci, terorismu a ekonomické spolupráci

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie