Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 7. 2020 15:44

Premiér po jednání V4: Znovu jsme si potvrdili, že do všech jednání půjdeme s cílem dosáhnout rozpočtu, který bude spravedlivý

Premiéři zemí Visegrádské skupiny se sešli ve Varšavě u příležitosti polského převzetí předsednictví V4, 3. července 2020.
Premiéři zemí Visegrádské skupiny se sešli ve Varšavě u příležitosti polského převzetí předsednictví V4, 3. července 2020.
Premiér Andrej Babiš se v pátek 3. července 2020 zúčastnil jednání předsedů vlád Visegrádské skupiny ve Varšavě a při této příležitosti předal předsednictví V4 Polsku. V rámci přípravy na mimořádné zasedání Evropské rady premiéři jednali o dlouhodobém rozpočtu EU.

Hlavním tématem summitu V4 ve Varšavě byl víceletý finanční rámec na období 2021–2027 a plán obnovy Evropské unie, kterým se bude věnovat první prezenční zasedání Evropské rady ve dnech 17. a 18. července. Pracovního jednání se účastnil i polský prezident Andrzej Duda, který představil program a priority polského předsednictví V4.

Dnes se poprvé osobně setkáváme po skončení českého předsednictví Visegrádské skupiny, a já bych rád při této příležitosti využil tuto chvíli a poděkoval vám za výbornou spolupráci a za podporu. Velké díky patří hlavně vám všem za flexibilitu, za vstřícnost ve druhé polovině našeho předsednictví, které bohužel bylo poznamenáno koronavirovou pandemií, a bohužel jsme nemohli některé akce uskutečnit osobně a byly organizovány videokonferenčně,“ uvedl Andrej Babiš.

V diskuzi o návrhu revidovaného víceletého finančního rámce na období 2021–2027 a balíčku opatření zaměřeném na obnovu EU předsedové vlád V4 navázali na předchozí jednání, které se uskutečnilo 11. června 2020 v Lednici, a na videokonferenci členů Evropské rady, která proběhla 19. června 2020.

Premiéři V4 potvrdili společnou pozici k novému víceletému finančnímu rámci a společný cíl, se kterým budou vstupovat do dalších jednání. Zásadní pro státy V4 bude zejména férové rozdělení dodatečných prostředků mezi členské státy.

„Znovu jsme si dnes potvrdili, že do všech jednání půjdeme s cílem dosáhnout rozpočtu, který bude spravedlivě nastaven pro všechny členské státy a plánu obnovy, který bude odpovídat všem potřebám jednotlivých ekonomik a bude jasně zacílený,“ dodal předseda vlády ČR.

Během pracovního oběda předsedové vlád diskutovali o společné pozici k budoucí společné migrační a azylové politice EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie