Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 6. 2018 18:11

Premiér Babiš na Prague European Summitu zdůraznil potřebu ochrany vnějších hranic EU

Premiér Babiš na Prague European Summitu, 19. června 2018.
Premiér Babiš na Prague European Summitu, 19. června 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se v úterý 19. června 2018 zúčastnil Prague European Summitu v Lobkovickém paláci v Praze.

Premiér ystoupil v rámci panelu s názvem EU: Ever closer to the citizens?, kterého se zúčastnila také česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová.

Podle Andreje Babiše čelí Evropská unie mnoha krizím a výzvám. Největším problémem zůstává nelegální migrace, a je proto důležité zajistit ochranu vnějších hranic evropského prostoru a Unie by se měla aktivně zabývat řešením konfliktů ve svém sousedství včetně situace v Sýrii.

„Česká republika chce být aktivní při hledání řešení, jsme připraveni přispět logisticky a finančně. Podporujeme řádnou ochranu vnějších hranic EU včetně zajištění hotspotů pro žadatele o azyl mimo unijní hranice,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Unie by podle předsedy vlády Andreje Babiše měla být především kompaktní a silná navenek a zachovávat čtyři svobody, tedy volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb. Od nového předsedy Komise také očekává, že předloží akční plán pro vnitřní trh. Česká republika by v rámci EU měla vystupovat aktivně a jednotně.

U otázky budoucího evropského rozpočtu premiér Babiš uvedl, že bude kvůli brexitu nedostatečný, a proto budou priority Unie vyžadovat lepší cílené financování, zejména pokud jde o hraniční kontrolu a bezpečnost. Za Českou republiku doporučil, aby měly státy více nástrojů pro rozhodování a mohly prostředky směřovat tam, kde je potřebují.

Letošní čtvrtý ročník je zaměřen na globální roli EU, brexit a nový rozpočet Evropské unie. Summit vytváří příležitosti diskutovat o budoucnosti Evropské unie mezi představiteli politické scény, podnikateli i akademiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie