Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2018 12:32

Premiér Babiš jednal se zemským hejtmanem Horního Rakouska Thomasem Stelzerem

Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s hejtmanem rakouské spolkové země Horní Rakousko Thomasem Stelzerem, 17. dubna 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s hejtmanem rakouské spolkové země Horní Rakousko Thomasem Stelzerem, 17. dubna 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se v úterý 17. dubna 2018 setkal s hejtmanem rakouské spolkové země Horní Rakousko Thomasem Stelzerem. Mluvili spolu o politické a hospodářské spolupráci obou zemí a pozitivně zhodnotili přeshraniční spolupráci na úrovni regionů.

„Česko-rakouské vztahy mají v posledních letech velmi pozitivní dynamiku. Vedeme politický dialog na všech úrovních, obrat vzájemného obchodu stabilně roste, mezi lety 2016 a 2017 stoupl dokonce o 12,5 %, a úzce spolupracují také příhraniční regiony obou zemí. Pevně věřím, že tento trend bude nadále pokračovat,“ řekl po jednání premiér Andrej Babiš.

Dalším tématem jednání českého premiéra s rakouským zemským hejtmanem byla dopravní infrastruktura, a to především rozestavěná dálnice D3 na trase České Budějovice – Linec a železniční spojení Prahy a Lince. Kromě toho spolu hovořili také o spolupráci záchranných služeb a úspěšném projektu vývoje rakouské verze mobilní aplikace Záchranka. Zmíněna byla rovněž spolupráce zemí v oblasti vzdělávání, v rámci které obě země rovným dílem financují stipendijní program AKTION určený studentům vysokých škol.

Podle premiéra Babiše jsou česko-rakouské vztahy na velmi dobré úrovni, a to jak z politického, tak i ekonomického hlediska. Obě země úspěšně rozvíjejí nové formáty spolupráce, jako je tzv. slavkovský formát nebo pravidelná setkání ministrů zahraničních věcí s hejtmany příhraničních krajů a spolkových zemí. Rakousko je pro Českou republiku jedním z nejvýznamnějších hospodářských partnerů. Celková hodnota přímých rakouských investic v ČR je odhadována na více než 13 miliard eur.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie