Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 2. 2020 18:50

Premiér navštívil Středočeský kraj

Na návštěvu Středočeského kraje vyrazil premiér Andrej Babiš vlakem Českých drah, 25. února 2020.
Na návštěvu Středočeského kraje vyrazil premiér Andrej Babiš vlakem Českých drah, 25. února 2020.
Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v úterý 25. února 2020 Středočeský kraj. V doprovodu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha navštívil nemocnice v Benešově a Příbrami. Zavítal také do domova pro seniory v Sedlčanech a do Integrované střední školy technické Benešov. V Příbrami si předseda vlády prohlédl sídlo Hasičského záchranného sboru a setkal se s občany a se starosty okolních obcí.

Premiér Babiš zahájil cestu po Středočeském kraji spolu s ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy Karlem Havlíčkem jednáním se zástupci Českých drah. Hlavním tématem jednání byl nárůst cestujících v příměstských vlacích a z toho plynoucí přeplněnost spojů. Shodli se, že řešením může být prodloužení vlakových souprav, což si ale vyžádá investice do prodloužení nástupišť.

Spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou poté premiér Andrej Babiš navštívil nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově, která na konci roku 2019 čelila kybernetickému útoku. Předseda vlády se zajímal o okolnosti kybernetického incidentu, ale s vedením nemocnice řešil i otázky nedostatku lékařů a zdravotnického personálu.

„Zajímali jsme se hlavně o kapacitu středních zdravotních škol. Shodli jsme se, že je to hlavně o praxi, a tím, že je celoevropský nedostatek sester, je to pro nás velice důležité téma,“ uvedl premiér Babiš.

Členové vlády se setkali i se zaměstnanci nemocnice a zajímali se o investice do modernizace nemocnice. „My, jak známo, s panem ministrem intenzivně navštěvujeme naše nemocnice. Toto je nemocnice krajská a má velice úspěšného ředitele, který tu investuje například do rehabilitačního pavilonu,“ uvedl premiér po prohlídce staveniště nového komplexního rehabilitačního centra. Nový objekt za 230 milionů korun bude mít 40 lůžek a 64 zaměstnanců. Výstavba byla zahájena v červnu 2019 a dokončena by měla být letos v srpnu. Nemocnice má také nový centrální urgentní příjem za 80 milionů korun, který výrazně zlepšil komfort zaměstnanců i pacientů.

V Integrované střední škole technické Benešov čekala předsedu vlády prohlídka dílen elektrikářů, kde žáci pracovali na montážních stěnách. Premiér v benešovské škole navštívil i pracoviště robotiky, kde se žáci učí na počítačích navrhovat tištěné spoje.

V Sedlčanech premiér Babiš navštívil poskytovatele sociálních služeb Domov Sedlčany. Ten by podle něj mohl být příkladem, jak má péče o spoluobčany nejstarší generace vypadat. „Hlavní role krajů je do domovů seniorů investovat, protože jich potřebujeme stále víc a víc. Důležitý je kvalitní personál. Přece jen ošetřovatelky nemají tolik peněz jako sestřičky, přitom je to stejně náročná práce. O tom jsme tu dnes také debatovali,“ uvedl premiér Babiš.

Poté se předseda vlády s ministrem Vojtěchem přesunuli do Nemocnice Příbram. Jednali s vedením krajské nemocnice a navštívili i oddělení paliativní péče. Oddělení bylo v nemocnici otevřeno v březnu 2019 jako v jedné z prvních nemocnic v České republice s lůžkovou paliativou. Předseda vlády poté přestřižením pásky slavnostně otevřel nově přesunutý babybox.

V Příbrami premiér Babiš rovněž navštívil stanici Hasičského záchranného sboru, kde slouží 86 profesionálních hasičů. Předseda vlády si prohlédl protiplynovou dílnu a místní hasiči předvedli protiplynový polygon stanice. Na závěr návštěvy Středočeského kraje se pak premiér Babiš na příbramské radnici setkal s občany a se starosty okolních obcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie