Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 1. 2017 17:52

Novoroční setkání premiéra Sobotky s diplomaty, tématy byla bezpečnostní situace ve světě, brexit i podpora exportu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v Lichtenštejnském paláci setkal s diplomatickým sborem, 19. ledna 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v Lichtenštejnském paláci setkal s diplomatickým sborem, 19. ledna 2017.
V Lichtenštejnském paláci se ve čtvrtek 19. ledna 2017 uskutečnilo tradiční novoroční setkání předsedy vlády Bohuslava Sobotky s diplomatickým sborem. Na v pořadí už třetím setkání premiér s přítomnými diskutoval o zahraničních událostech, které v loňském roce ovlivňovaly českou diplomacii, i o podpoře českých zájmů v zahraničí. Vládu zastupovali také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Projev předsedy vlády na setkání s velvyslanci

Vaše Excelence, pane nuncie,
vážené paní velvyslankyně a páni velvyslanci,

těší mne, že se s vámi opět po roce setkávám na začátku nového roku. Dovolte mi, abych srdečně přivítal také několik nerezidentních velvyslanců, kteří opět v letošním roce vážili cestu do Prahy, ať už z Berlína nebo třeba z Vídně. Při této příležitosti bych vám chtěl do nadcházejícího roku popřát mnoho úspěchů nejen ve vaší práci diplomatů, ale také hodně štěstí ve vašem osobním životě a samozřejmě také pevné zdraví.

Protože jsme na začátku nového roku, rád bych se na úvod věnoval krátkému zhodnocení situace tady u nás v České republice. Během fungování této vlády se v minulých třech letech podařilo prosadit řadu zásadních změn, které pomáhají jak ekonomice, tak především občanům. Uplynulý rok byl z pohledu České republiky a jejího hospodářství opět velmi úspěšný, v růstu HDP se řadíme mezi nejlepší země Evropské unie, máme nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie a pozitivním trendem je také růst mezd. Rozpočet v loňském roce skončil s přebytkem téměř 62 mld. korun, což je poprvé po 21 letech. Naším přirozeným zájmem je, abychom udrželi dobrý hospodářský výkon. Jsme otevřená země, propojená kulturně a ekonomicky s našimi zahraničními partnery, zejména s evropskými státy. Jen stabilní ekonomické prostředí a bezpečí v Evropské unii tak může vytvářet v naší zemi prostor pro její další růst a rozvoj.

To je poselství, které naše vláda prosazuje od samého počátku funkčního období. Klademe důraz na kontinuitu a předvídatelnost. Pod vlivem některých mimořádných událostí v loňském roce jsme se nevyhnutelně museli dotknout debaty o nadnárodních bezpečnostních strukturách, a tím v našem případě i transatlantické vazby. V rámci této debaty jsou naše východiska v zahraniční politice jasná: stejně jako ukotvení ČR v evropských strukturách je to naším národním zájmem, považujeme transatlantickou vazbu za záruku naší prosperity a bezpečnosti.

Dále klademe důraz na dobré vztahy se sousedními státy, spolupráci v rámci přirozených regionálních uskupení, jako je především Visegrádská skupina nebo Slavkovský formát, a vedeme také intenzivní dialog se sousedními regiony za hranicemi České republiky. Česká republika v loňském roce potvrdila předchozí trend zvyšování dynamiky a spolupráce s některými zeměmi nejen v Asii, ale také v Africe. Jako jeden z klíčových nástrojů bilaterálních vztahů považujeme v tomto ohledu strategická partnerství a dialog, na jejichž základě probíhá prohlubování vzájemné spolupráce. Za klíčové považuji také to, abychom dále zefektivňovali naši ekonomickou diplomacii, která se v posledních letech stala jedním z nástrojů pro posílení exportních a investičních kapacit českých firem ve vztahu k zahraničí a samozřejmě chci vám poděkovat i za to, že se také této oblasti intenzivně věnujete.

Rok 2016 přinesl v mezinárodně-politickém kontextu řadu významných událostí, které vedly spíše k nejistotě a k nejasným očekáváním. Pro státy Evropské unie je takovou událostí bohužel rozhodnutí občanů Spojeného království vystoupit z Evropské unie. Ač se jedná o suverénní rozhodnutí občanů Velké Británie, které respektujeme, nelze skrývat znepokojení nad tím, že výsledek referenda odráží nový trend na celém kontinentu. Rostou pochyby o dalším osudu evropské integrace. V průběhu celého roku jsme ostatně byli svědky růstu populismu, nacionalismu a bohužel také extremismu nejen v Evropě, ale i ve zbytku světa. Zaznamenali jsme také nebývalý nárůst zneužívání sociálních sítí a médií k manipulaci s fakty.

Považuji za důležité zachovat tváří v tvář těmto skutečnostem zodpovědný, racionální a věcný přístup. V první řadě považuji za nezbytné, aby Velká Británie dále neprodlužovala vakuum mezi referendem a skutečným zahájením procesu vystoupení z Unie. Z druhé strany platí, že Evropská unie potřebuje reformu. Potřebuje ji především proto, abychom obnovili důvěru občanů v Evropskou unii. Musíme společně prokázat její akceschopnost a schopnost řešit konkrétní problémy našich lidí, abychom nezavdali příčinu ke vzniku nových dělicích čar na evropském kontinentu. Všechny aktivity ČR proto budou směřovat k posílení vnitřní a vnější bezpečnosti EU a také k její hospodářské a sociální prosperitě, která významně posiluje pocit bezpečí mezi lidmi. Naše vláda bude usilovat o posílení vnitřního trhu a zachování jeho čtyř svobod.

Akceschopnost Evropské unie je a bude rozhodující. V loňském roce jsme byli svědky dalšího vzestupu mezinárodního terorismu. K četným teroristickým útokům došlo na několika kontinentech, zvláštní brutalitou a zbabělostí se vyznačovaly útoky tzv. Islámského státu, které zasáhly Asii, Evropu a samozřejmě Blízký východ. Nadále jsme také svědky nezměrného lidského utrpení, které přináší pokračující konflikty v oblasti Blízkého východu. Stojíme před obrovskou výzvou, kterou představuje ukončení bojů a následná politická stabilizace v Sýrii, nebo pokračování boje s Islámským státem na území Iráku. I proto chceme pokračovat v úsilí posilovat vnitřní bezpečnost včetně řešení migrační krize a potírání terorismu.

Vážené dámy, vážení pánové,
dovolte mi, abych vás ujistil, že Česká republika bude na mezinárodní scéně i do budoucna vystupovat jako spolehlivý a zodpovědný partner, který se vyznačuje transparentní a předvídatelnou zahraniční politikou. ČR se ve světě v posledních desetiletích etablovala jako demokratická země, která má otevřenou ekonomiku, máme také otevřené myšlení a chceme pokračovat v prohlubování hospodářské, vědecko-výzkumné a kulturní spolupráce s našimi partnery v zahraničí. Chceme přispívat k rozvoji, k upevňování právního státu a principům svobody a demokracie ve světě.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám závěrem svého vystoupení rád a upřímně poděkoval za vaši spolupráci v uplynulém roce. Vážím si toho a věřím, že jsme udělali společně hodně pro dobré vztahy našich zemí. Věřím také, že nový rok přinese kromě jiného také příležitosti k dalším pracovním i osobním setkáním a přeji vám ještě jednou, aby rok 2017 byl rokem plným spokojenosti, úspěchů a také radosti. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie