Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 10. 2023 16:43

Na státní svátek 28. října se veřejnosti letos naposled otevře Strakova akademie, pro velký zájem bude prodloužena otevírací doba

Na státní svátek 28. října se uskuteční letošní druhý a poslední den otevřených dveří ve Strakově akademii.
Na státní svátek 28. října se uskuteční letošní druhý a poslední den otevřených dveří ve Strakově akademii.
Na státní svátek Den vzniku samostatného Československa 28. října 2023 se letos podruhé a naposledy uskuteční den otevřených dveří ve Strakově akademii. Kvůli velkému zájmu veřejnosti o prohlídku sídla vlády bude mimořádně prodloužena otevírací doba.

Strakova akademie, novobarokní objekt z roku 1896, který byl postaven podle posledního přání císařského tajného rady hraběte Jana Petra Straky, pána z Nedabylic a Libčan, jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin, se veřejnosti otevírá jen výjimečně. Letos se tak stane na státní svátek Den vzniku samostatného Československa 28. října teprve podruhé, loni byla otevřena pouze jednou.

„Abychom vyhověli velkému zájmu veřejnosti o prohlídku sídla vlády a umožnili co největšímu počtu zájemců si Strakovu akademii prohlédnout, rozhodla jsem, že tentokrát prodloužíme obvyklou dobu prohlídek o dvě hodiny. To znamená, že poslední skupina bude vyrážet na prohlídkovou trasu až v 18 hodin. Věřím, že této možnosti obyvatelé a návštěvníci Prahy využijí, a i tentokrát zaplní návštěvnickou kapacitu do posledního místa,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Prohlídková trasa s výkladem zkušených průvodců začíná ve vstupní hale Strakovy akademie z nábřeží Edvarda Beneše, návštěvníci dále uvidí prostory jednacího sálu vlády, zastaví se u vitráže s bustou T. G. Masaryka, prohlédnou si nový i starý tiskový sál a prohlídku zakončí procházkou po zahradě, kudy následně vyjdou bránou na Kosárkovo nábřeží.

Termín

28. října 2023

Místo

Strakova akademie, nábřeží Edvarda Beneše 128/4, Praha 1

Program

9.00 – zahájení dne otevřených dveří ve Strakově akademii
18.00 – zahájení poslední komentované prohlídky

Kontakt na místě

Filip Hlušička, 605 068 872
Kateřina Šetelová Dušková, 731 057 148

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie