Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2019 18:07

Hrzánský a Lichtenštejnský palác navštívilo v rámci festivalu Open House přes čtyři tisíce návštěvníků

Hrzánský a Lichtenštejnský palác navštívilo v rámci festivalu Open House přes čtyři tisíce návštěvníků, 19. května 2019.
Hrzánský a Lichtenštejnský palác navštívilo v rámci festivalu Open House přes čtyři tisíce návštěvníků, 19. května 2019.
Úřad vlády České republiky se i letos zapojil do mezinárodního festivalu Open House. O víkendu 18. a 19. května 2019 v rámci pátého ročníku otevřel veřejnosti Hrzánský a Lichtenštejnský palác. Možnost prohlédnout si obě budovy využilo celkem 4310 zájemců.

Návštěvu Hrzánského paláce na pražských Hradčanech, který v roce 2018 během rekonstrukce Strakovy akademie sloužil jako sídlo premiéra Andreje Babiše, si o uplynulém víkendu nenechalo ujít 2030 návštěvníků. Hosté měli možnost si prohlédnout reprezentační prostory, užít si jedinečný výhled z palácové terasy na Karlův most či Petřín a pod vedením erudovaných průvodců se seznámit s historií paláce i jeho nejvýznamnějšími obyvateli.                      

Úřad vlády otevírá pravidelně své objekty – Hrzánský palác, Lichtenštejnský palác na Kampě, Kramářovu vilu, vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí a Strakovu akademii. V loňském roce, kdy jsme si připomínali sté výročí vzniku Československa, náš úřad uspořádal rekordních 130 dnů otevřených dveří. Naše objekty si přišlo prohlédnout více než 35 000 návštěvníků, o které se staralo 18 průvodců společně se zaměstnanci úřadu. Stále vzrůstající návštěvnost je důkazem toho, že tyto akce mají smysl nejen pro současnost, ale i budoucí generaci. Proto si vážíme projektu Open House, který funguje již pátým rokem a otevírá návštěvníkům brány známých i méně známých objektů, památek a moderních staveb. Za to, že ve svém počínání vytrvá a že letos otevírají pro veřejnost 80 objektů a jistě přilákají nejen milovníky historie a architektury, tak za to patří velké díky,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády.

Do Lichtenštejnského paláce na Kampě dorazilo o víkendu 2280 návštěvníků. V paláci, který slouží české vládě k reprezentativním účelům, si lidé mohli za doprovodu průvodců prohlédnout prostory, kde se konají zejména konference a protokolární akce, či Zlatý a Modrý salonek v prvním patře budovy. Ve druhém patře se nachází apartmány, kde Úřad vlády ubytovává významné hosty při návštěvách České republiky. V rámci komentované prohlídky si návštěvníci mohli prohlédnout i výstavu protokolárních darů předsedy vlády. Jedná se o výběr z darů, které Andrej Babiš obdržel během nejvýznamnějších zahraničních cest.

Festival Open House má za cíl otevřít veřejnosti běžně nepřístupné prostory v Praze. Během předchozích čtyř ročníků se jednalo o celkem 195 budov a prostor a této možnosti využilo na 185 000 lidí. Pražský festival je také členem mezinárodní sítě Open House Worldwide Family, která sdružuje 46 měst z celého světa. Do letošního pátého ročníku se kromě Úřadu vlády zapojilo také Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Úřad vlády letos zpřístupní své historické budovy při různých příležitostech od května až do listopadu. Více informací o dnech otevřených dveří naleznete na webových stránkách Úřadu vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie