Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 12. 2017 13:58

Česká republika spustí projekt k prevenci migrace ve spolupráci se státy V4

Česká republika pokračuje v naplňování své migrační politiky, jejímž cílem je předcházet migračním krizím pomocí přímo v zemích původu. V této souvislosti ČR spustí s dalšími státy Visegrádské skupiny společný projekt na posílení ostrahy libyjských hranic a zlepšení podmínek uprchlíků přímo v Libyi.

„Jedná se o další z řady českých aktivit k prevenci migračních krizí. Česká vláda již delší dobu vybízela ke společnému projektu s dalšími státy V4. Maďarské předsednictví úspěšně zorganizovalo tuto iniciativu a jsem rád, že po několikatýdenních vyjednáváních došlo k dohodě. Je v zájmu České republiky, aby se tento projekt realizoval," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Příspěvky České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska poputují do Svěřenského fondu pro Afriku, který byl před dvěma lety zřízen za účelem pomoci zdrojovým a tranzitním zemím migrace v Africe. Česká republika do něj doposud přispěla částkou 1,66 milionu eur, a patří tak mezi největší přispěvatele ze zemí střední a východní Evropy.

Česká republika dlouhodobě podporuje koncepční přístup k řešení migrační krize a prosazuje důraz na ochranu vnějších hranic a pomoc EU přímo ve třetích zemích. V této podpoře je ČR velmi aktivní. Letos v létě vláda mimo jiné schválila příspěvek ve výši 25 milionů korun, který byl zaslán na činnost libyjské pobřežní a námořní stráže. Zároveň se ČR aktivně soustředí i na pomoc přímo v postižených oblastech. Minulý týden ČR spustila ve spolupráci s Itálií projekt, který se zaměřuje na zlepšení situace lidí v Pobřeží slonoviny. Český příspěvek ve výši zhruba 26 milionů korun poputuje nejen na zlepšení zdravotní péče, ale také k usnadnění návratu uprchlíků zpět do této země.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie