Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 2. 2018 18:10

Česká evropská politika se zaměří na migraci, obranu, vyjednávání rozpočtu EU a čerpání fondů

Tisková konference po jednání členů vlády k prioritám České republiky v Evropské unii, 14. února 2018.
Tisková konference po jednání členů vlády k prioritám České republiky v Evropské unii, 14. února 2018.
Vláda premiéra Andreje Babiše dnes na svém neformálním jednání stanovila priority české evropské politiky pro následující měsíce. Ty směřují do oblasti migrace, obrany, budoucího rozpočtu EU a čerpání fondů. Kabinet se dnes zároveň shodl na aktivnějším prosazování českých zájmů na evropské úrovni, pravidelné účasti ministrů na sektorových Radách a aktivní komunikaci evropských témat na veřejnosti.

Mezi priority české evropské politiky v následujících měsících bude patřit v první řadě migrace, u které je třeba stanovit strategii vyjednávání o migračních kvótách. Závěrečná podoba reformy tzv. dublinského systému bude klíčová pro předcházení dalším migračním krizím. Českým cílem je, aby tato reforma nebyla v žádném případě založena na povinných kvótách, ale aby se zaměřovala na funkční řešení jako pomoc v postižených zemích, efektivní návraty a zřízení přijímacích středisek za vnější hranicí EU.

Vedle migrace čekají vládu v následujících měsících také náročná vyjednávání o budoucím rozpočtu EU, kde pocítíme odchod Velké Británie. Premiér o tomto tématu hovoří se všemi evropskými premiéry i s komisaři. Cílem ČR je neškrtat v kohezi a zemědělství, zároveň bude česká vláda prosazovat investice do nových priorit, zejména do evropské bezpečnosti, obrany a řešení migrace.

Dalšími oblastmi, na které se bude česká vláda soustředit, jsou obranná spolupráce, vnitřní trh a efektivní čerpání fondů. Zároveň se dnes vláda shodla na důraznějším hájení českých zájmů v EU. Premiér opětovně apeloval na ministry, aby se osobně účastnili jednání sektorových Rad a pravidelně informovali o vyjednávání českých cílů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie