Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 11. 2018 14:17

Ministři pro Evropu připravovali mimořádné zasedání Evropské rady k brexitu

Českou delegaci vedl státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.
Českou delegaci vedl státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.
Rada pro obecné záležitosti dle čl. 50 se v pondělí 19. listopadu 2018 ve formátu členských států EU-27 sešla k přípravě mimořádného zasedání Evropské rady (čl. 50), které se bude konat v neděli 25. listopadu. Lídři by na tomto setkání měli potvrdit dohodu o vystoupení Velké Británie z EU, jakož i politickou deklaraci o rámci budoucích vztahů. Vedoucím české delegace byl státní tajemník Aleš Chmelař.

V rámci přípravy summitu si ministři vyměnili názory na text návrhu dohody o vystoupení Velké Británie z EU, který byl zveřejněn 14. listopadu poté, co byl odsouhlasen britskou vládou. Ministři vyzdvihli práci unijního vyjednavače a jeho týmu a v obecné rovině podpořili text dohody o vystoupení.

Ministři také diskutovali o nástinu politické deklarace o budoucích vztazích mezi EU a Velkou Británií, který byl rovněž představen z úrovně vyjednavačů 14. listopadu. Tento návrh by se měl stát základem definitivní politické deklarace, k jejímuž projednání na úrovni premiérských šerpů dojde ještě před samotným summitem.

Záměrem Evropské komise je odsouhlasit konečnou verzi deklarace s britskými zástupci do úterý 20. listopadu. Poté dostane EU27 prostor k tomu, aby mohla ještě před konáním summitu text prostudovat. Obecným cílem je, aby na jednání Evropské rady (čl. 50) 25. listopadu byl projednán již celistvý „brexitový“ balík.

Vedoucí delegace státní tajemník Aleš Chmelař k otázce budoucího vztahu uvedl, že „pro Českou republiku je v souvislosti s přípravou dohody o brexitu a související politické deklarace o budoucích vztazích důležité, aby po roce 2020 nebyl narušen vzájemný obchod s Británií“. Současnou politickou debatu ve Velké Británii přitom v současnosti nevidí jako „něco, co by vedlo ke zrušení nedělního summitu“.

Rada vyjádřila naději, že dohoda o vystoupení bude včas na obou stranách ratifikována a vstoupí v platnost tak, aby byl zajištěn spořádaný brexit. Současně je ale třeba se souběžně připravovat na všechny scénáře, kde svou roli má jak Evropská komise, tak členské státy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie