Aktuálně

11. 12. 2023 16:42

50. Týden v EU (11. prosince – 18. prosince 2023)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská rada


Zasedání summitu EU–západní Balkán a Evropské rady ve dnech 13.15. prosince 2023 v Bruselu

Jednání Evropské rady (ER) se zaměří nejprve na Ukrajinu včetně otázek spojených se sankcemi, vojenskou podporou a bezpečnostními závazky. Dále ER prodiskutuje aktuální situaci na Blízkém východě. ER by měla také přijmout rozhodnutí ohledně dalšího rozšíření EU, věnovat se revizi víceletého finančního rámce 2021–2027, bezpečnosti a obraně, migraci a strategické agendě. Dne 13. prosince proběhne rovněž zasedání summitu EU – západní Balkán na úrovni hlav států a vlád. Očekává se, že summit potvrdí evropskou perspektivu regionu, projedná možnosti jeho další postupné integrace s EU a také dopady ruské agrese proti Ukrajině na region. Delegaci ČR povede předseda vlády P. Fiala.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Rada pro zemědělství a rybářství ve dnech 10. a 11. prosince 2023 v Bruselu

Na jednání Rady budou dne 10. prosince diskutovány dva legislativní návrhy k rybolovným právům na následující rok pro Atlantik, Severní, Středozemní a Černé moře s cílem dosažení dohody dne 11. prosince. V části rybolov bude portugalská delegace informovat o potřebě prodloužení krizových opatření v rámci Evropského námořního rybářského a akvakulturního fondu, nizozemská a francouzská delegace poskytnou informace k iniciativě pro širší oblast Severního moře a nizozemská delegace upozorní o nucených pracích na čínských rybářských plavidlech. V části zemědělství se bude přijímat obecný přístup k návrhu nařízení k novým genomickým technikám. PRES plánuje k projednání předložit tři zprávy o pokroku: k návrhu o produkci a uvádění rozmnožovacího materiálu lesních dřevin na trh, k návrhu o produkci a uvádění rozmnožovacího materiálu rostlin na trh a k nařízení o udržitelném využívání přípravků na ochranu rostlin. Dále proběhne diskuze k aktuálnímu stavu na zemědělských trzích s ohledem na situaci na Ukrajině a debata ke zkušenostem z prvního roku provádění nové podoby společné zemědělské politiky, v rámci které slovenská delegace otevře debatu k externí konvergenci přímých plateb. V části Různé bude PRES informovat o aktuálním stavu projednávání revize tzv. snídaňových směrnic, rumunská delegace otevře otázku uplatnění výjimek z pravidel GAEC 7 a 8 (Dobrý zemědělský a environmentální stav) a polská delegace zvedne bod k přípravě zemědělského sektoru na vstup Ukrajiny do EU. Komise bude prezentovat v části Různé balíček k dobrým životním podmínkám zvířat. Delegaci ČR na jednání povede ministr zemědělství M. Výborný.

Rada pro zahraniční věci (FAC) dne 11. prosince 2023 v Bruselu

Na Radě pro zahraniční věci proběhne tradiční diskuze o všech aspektech ruské agrese vůči Ukrajině s důrazem na bezpečnostní závazky EU. Zúčastnit by se měl osobně ukrajinský ministr zahraničí D. Kuleba. Dále proběhne diskuze o situaci na Blízkém východě, zejména o humanitární situaci v Gaze, propuštění rukojmích, regionálních dopadech konfliktu a jeho možném politickém řešení. V návaznosti na říjnovou Evropskou radu a listopadovou Radu FAC (obrana) proběhne diskuze o přístupu a aktivitách EU vůči regionu Sahelu. Na závěr by měla proběhnout již několikrát odkládaná debata o zahraničněpolitické dimenzi ekonomické bezpečnosti. V neděli večer před zasedáním Rady proběhne večeře s lídryní běloruské opozice S. Cichanouskou, v den Rady proběhne neformální snídaně s ministrem zahraničí Arménie A. Mirzoyanem a po jednání proběhne ministeriáda EU – Východní partnerství. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničí J. Lipavský.

Rada pro obecné záležitosti (GAC) dne 12. prosince 2023 v Bruselu   

Jedním z hlavních bodů prosincové Rady GAC bude příprava jednání nadcházející Evropské rady ve dnech 14. a 15. prosince 2023, kde hlavními tématy budou Ukrajina, Blízký východ, rozšíření, revize víceletého finančního rámce, bezpečnost a obrana, migrace a strategická agenda. Poslední Radu GAC pod taktovkou španělského předsednictví (ES PRES) zahájí Evropská komise představením současného stavu jednání o Dohodě o přidružení mezi EU a Andorrou a San Marinem, kterou strany chtějí uzavřít do konce roku. Po diskuzi by ministři měli přijmout závěry k rozšíření. Ministři by měli schválit také závěry k vyhodnocení každoročního Dialogu Rady k právnímu státu, ale i závěry k řízení demografických změn v Evropě. Ministři budou pokračovat v diskusi o žádosti Španělska na doplnění katalánštiny, baskičtiny a galicijštiny mezi oficiální jazyky EU. ES a BE PRES představí harmonogram evropského semestru pro rok 2024. CZ bude na jednáních zastupovat ministr pro evropské záležitosti M. Dvořák.

Rada pro životní prostředí (ENVI) dne 18. prosince 2023

Na programu Rady bude obecný přístup k nařízení o obalech a obalových odpadech. Proběhne politická diskuze ke směrnici o monitoringu a odolnosti půdy a k novému nařízení o monitoringu lesů. V bodu Různé bude PRES informovat o stavu vyjednávání nařízení o zřízení rámce Unie pro certifikaci pohlcování uhlíku a směrnice o kvalitě ovzduší, a společně s EK o výstupech z nedávných mezinárodních jednání. EK bude dále představovat hodnocení národních klimaticko-energetických plánů a programu Horizon Europe. BE PRES představí své priority. Tématem pracovního oběda bude diskuze o klimatickém cíli EU pro rok 2040. Delegaci povede ministr životního prostředí P. Hladík.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I ve dne 15. prosince 2023

  • Rada pro životní prostředí dne 18. prosince 2023 (příprava)
  • Nařízení o obalech a obalových odpadech (obecný přístup)
  • Návrh směrni   ce o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) a směrnice Rady o skládkách odpadů (analýza finálního kompromisního textu s výhledem schválení)
  • Návrh nařízení o ohlašování environmentálních údajů průmyslovými zařízeními a o zřízení portálu průmyslových emisí (analýza finálního kompromisního textu s výhledem schválení)
  • Revize směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší (informace PRES o výsledku trialogu)
  • Jednání rady TTE (doprava, telekomunikace, energetika) dne 19. prosince 2023 (příprava)
  • Návrh nařízení s cílem zlepšit uspořádání trhu unie s elektřinou (informace PRES o výsledku trialogu)
  • Revize směrnice o energetické náročnosti budov (informace PRES o výsledku trialogu)
  • Návrh nařízení o snižování emisí metanu v sektoru energetiky
  • (analýza finálního kompromisního textu s cílem dosažení shody)
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o vnitřním trhu s plyny z obnovitelných zdrojů, se zemním plynem a s vodíkem (Informace PRES o výsledku trialogu)
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu           

Předběžně zasedne dne 11. prosince mimořádný Coreper II k závěrům o rozšíření a 12. balíčku sankcí.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V tomto týdnu zasedne plenární zasedání EP.

Výběr z programu pléna EP:

Pondělí 11. prosince

  • Hospodářský a měnový výbor (ECON) přijme svůj postoj k reformě rámce EU pro správu ekonomických záležitostí, včetně nařízení nahrazujícího Pakt stability a růstu, jehož cílem je zajistit, aby země EU usilovaly o zdravé veřejné finance.

Úterý, 12. prosince

  • Předsedkyně EP R. Metsola udělí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení pro rok 2023 Žíně Mahse Amíníové a íránskému hnutí Žena, život, svoboda.
  • Proběhne rozprava a poté hlasování o plánu posílení dodávek strategických surovin do EU.  Akt o kritických surovinách, na němž uzavřel EP neformální dohodu s Radou v listopadu, by měl zvýšit konkurenceschopnost a suverenitu EU.
  • Diskuze o situaci v Gaze s Vysokým představitelem pro zahraniční věci a bezpečnost Josepem Borrellem.
  • Hlasování o zprávě o evropských volbách 2024.

Středa, 13. prosince

  • Představení výsledků ES PRES
  • Hlasování o pozici EP k návrhu evropského prostoru pro zdravotní data
  • Rozprava o boji proti korupci a situaci v oblasti právního státu na Slovensku

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium komise zasedne ve středu 6. prosince 2023 v Bruselu.

Kolegium Komise zasedne v úterý 12. 12. v Bruselu.

Na programu kolegia figurují body:

  • Generování výnosů z imobilizovaných aktiv Ruské centrální banky (Jourová, Dombrovskis, Borrel)
  • Balík k ochraně demokracie (Defence of Democracy Package) (Reynders)
  • Usnadnění přeshraničních řešení (Ferreira)

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022) Evropské výbory PČR


Ve středu 13. 12. proběhne schůze Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR.

Výběr z programu schůze:

  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o započítávání emisí skleníkových plynů z dopravních služeb
  • Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Demografické změny v Evropě: soubor opatření
  • Pracovní program EK na rok 2024
  • Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, které se koná ve dnech 14. – 15. prosince 2023

V úterý 12. 12. rovněž proběhne schůze Výboru pro evropské záležitosti PS PČR. Schůze bude mít jediný bod:

  • Informace o pozicích, které bude Česká republika zastávat na zasedání Evropské rady, jež proběhne ve dnech 14. – 15. prosince 2023 v Bruselu

Výbor pro EU na vládní úrovni


337. jednání VV-EU dne 13. prosince 2023

I/ KE SCHVÁLENÍ

  1. Mandát na summit EU – západní Balkán a zasedání Evropské rady ve dnech 13.–15. prosince 2023 v Bruselu
  2. Zpráva o realizaci Národního programu reforem ČR 2023

II/ pro informaci

Analýzy implikací rozšiřovacího procesu EU pro Česko

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie