Aktuálně

23. 1. 2024 9:08

4. Týden v EU (22. – 29. ledna 2024)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zahraniční věci dne 22. ledna 2023 v Bruselu

Na Radě pro zahraniční věci proběhne tradiční diskuze o všech aspektech ruské agrese vůči Ukrajině s důrazem na připravované bezpečnostní závazky EU pro Ukrajinu a aktivity v rámci mírového plánu prezidenta Zelenského. Zúčastnit by se měl již tradičně ukrajinský ministr zahraničí D. Kuleba. Opětovně proběhne také diskuze o situaci na Blízkém východě, která se zaměří na otázky řešení budoucího uspořádání po skončení konfliktu, sankce vůči Hamásu a možná opatření vůči násilným osadníkům na Západním břehu, situaci misí EU či širší dopady konfliktu včetně situace v Rudém moři. Očekává se účast ministrů států z regionu Blízkého východu. V rámci aktuálních otázek proběhne krátká diskuze o situaci v Arménii a Ázerbájdžánu. Rada by měla přijmout závěry k prioritám EU pro lidskoprávní fóra OSN v roce 2024. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničí J. Lipavský

Neformální zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu ve dnech 22. a 23. ledna v Bruselu

Neformální zasedání ministrů obchodu se koná v netradičním lednovém termínu z důvodu přípravy pozice EU pro jednání 13. ministerské konference WTO (MK 13), která proběhne ve dnech 26. až 29. února 2024 v Abú Dhabí. Cílem Rady pro tudíž zejména diskuze o prioritách a redlines EU pro nadcházející jednání, a to na základě již vydaných návrhů rozhodnutí Rady o pozicích EU k rozhodnutím MK13 s právním účinkem (tzv. omnibus) a dále také na základě dvojích návrhů závěrů Rady (jedny budou vydány při zahájení MK 13, druhé pak při jejích skončení). Dalším tématem neformálního zasedání bude otevřená strategická autonomie a proběhne oběd ministrů za účasti předsedy výboru EP pro mezinárodní obchod (INTA) B. Langeho. Delegaci ČR na neformální jednání ministrů povede vrchní ředitel D. Müller.

Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov dne 23. ledna v Bruselu

Na programu zasedání Rady AGRIFISH je představení priorit BE PRES, diskuze o zemědělských otázkách v obchodní agendě a strategický dialog o budoucnosti zemědělství v EU. Komise představí návrh k monitoringu lesů. Na programu je několik bodů Různé: lotyšský bod k ruským dovozům, rakouský bod k roli SZP v produkci kvalitních potravin, portugalský bod k water resilience, nizozemský bod k alternativním hnojivům, finský bod k problematice ochrany šelem, polský bod k problematice prodloužení liberalizace obchodu s UA a český bod k monitoringu zemědělské půdy. Delegaci povede ministr M. Výborný.

Neformální zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 25. a 26. ledna v Bruselu

Neformální zasedání ministrů vnitra proběhne dne 25. ledna. Na agendě je strategická diskuse k migraci (včetně institutu dočasné ochrany), potírání organizovaného zločinu (s důrazem na narkoobchod) a dopady zneužívání umělé inteligence ze strany zločineckých organizací na vymáhání práva. Delegaci ČR povede ministr vnitra V. Rakušan. Radě bude dne 24. ledna předcházet oficiální spuštění iniciativy European Ports Alliance v Antverpách.

Jednání ministrů spravedlnosti proběhne v pátek 26. ledna, tématicky naváže na předchozí jednání ministrů vnitra diskuzí k justiční reakci na organizovaný zločin související s drogami na úrovni EU. Jako obědové téma byl zvolen přístup k regulaci prostituce. Delegaci ČR povede náměstek ministra spravedlnosti K. Dvořák.

Zasedání Rady pro všeobecné záležitosti (GAC) dne 29. ledna 2023 v Bruselu

Na první Radě pro obecné záležitosti během BE PRES proběhne nejprve prezentace priorit nového předsednictví. Komise následně představí balíček na ochranu demokracie. Dále proběhne specifická diskuze k národním kapitolám každoroční zprávy Evropské komise o stavu právního státu. V roli hodnocených států bude Španělsko, Francie, Chorvatsko a Itálie. Během oběda ministři prodiskutují přípravy na nadcházející evropské volby a možné kroky ke zvýšení volební účasti. V rámci bodu různé německá a slovinská delegace představí non paper s návrhem na zvýšení efektivity procesu integrace kandidátských států do EU. ČR bude na jednání zastupovat ministr pro evropské záležitosti M. Dvořák.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 24. a 26. ledna 2024

  • Nařízení o zákazu produktů pocházejících z nucené práce na trhu unie (mandát pro vyjednávání s EP)
  • Nařízení o dobách řízení a odpočinku v odvětví příležitostné osobní dopravy (mandát pro vyjednávání s EP)
  • Směrnice o zlepšení pracovních podmínek při práci prostřednictvím digitálních pracovních platforem (příprava na trialog)
  • Nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data – EHDS (příprava na trialog)
  • Směrnice o čištění městských odpadních vod (příprava na trialog)
  • Nařízení, pokud jde o zpřísnění výkonnostních norem pro emise CO2 pro nová těžká vozidla a začlenění povinností vykazovat údaje (zpráva o výsledku trialogu)
  • Nařízení/ akt o průmyslu pro nulové čisté emise, NZIA (zpráva o výsledku trialogu)
  • Nařízení/ akt o gigabitové infrastruktuře, GIA (příprava na trialog a zpráva o jeho výsledku)
  • Směrnice zavádějící evropský průkaz pro osoby se zdravotním postižením a evropský parkovací průkaz (zpráva z průběhu neformálního trialogu)
  • Nařízení, pokud jde o digitální označování hnojivých výrobků EU (zpráva o výsledku trialogu)
  • Revize směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší (zpráva o výsledku trialogu)
  • Nařízení k rámci pro certifikaci pohlcování uhlíku (zpráva o výsledku trialogu)

Coreper II dne 24. ledna 2024

  • Mimořádné zasedání Evropské rady dne 1. února 2024 v Bruselu (příprava)
  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 29. ledna 2024 v Bruselu (příprava)
  • Meziinstitucionální orgán pro etiku (principiální dohoda)
  • Nařízení, kterým se zřizuje nástroj pro reformy a růst pro západní Balkán (dosavadní pokrok a pokyny pro další práci)
  • Nařízení, kterým se zřizuje nástroj pro Ukrajinu (zpráva o pokroku)
  • Nařízení, kterým se zřizuje platforma strategických technologií pro Evropu (STEP) (zpráva o pokroku)
  • Rozhodnutí a nařízení Rady o zmrazených aktivech ruské centrální banky a možnosti jejich využití na podporu obnovy Ukrajiny (příprava přijetí)
  • Rada EU-USA pro obchod a technologie (Washington, 30. ledna 2024), (výměna názorů)
  • Nařízení o účinné koordinaci hospodářských politik a mnohostranném rozpočtovém dohledu (zpráva o výsledku trialogu)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V týdnu od 22. do 26. 1. se uskuteční zasedání výborů a miniplenární zasedání v Bruselu.

Výběr z programu jednání výborů a z miniplenární zasedání EP:

Pondělí 22. 1.

  • Prezentace priorit belgického předsednictví ve výborech ECON a ITRE (téma telekomunikace, digitální agenda, výzkum, vesmír a energetika);

Úterý 23. 1.

  • Prezentace priorit belgického předsednictví ve výborech ITRE (téma průmysl), EMPL, LIBE (téma justice), REGI a TRAN (téma dopravy a turismu).
  • Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) – diskuse s komisařkou pro vnitřní věci Ylvou Johansson o aktuálním stavu memoranda o porozumění mezi EU a Tuniskem v oblasti azylu a migrace
  • Společné zasedání Výboru pro ústavní záležitosti (AFCO) a Výboru pro zahraniční věci (AFET) - hlasování o přijetí zprávy P. Auštrevičiuse (Renew, LT) a Pedra Silvy Pereiry (S&D, PT) o prohlubování integrace EU s ohledem na budoucí rozšíření.

Středa 24. 1.

  • Podvýbor pro obranu a bezpečnost (SEDE) - debata s generálním ředitelem Evropské obranné agentury Jiřím Šedivým na téma aktualizace plánu rozvoje schopností a koordinovaného výročního hodnocení obrany.
  • Prezentace priorit belgického předsednictví ve výborech ENVI (téma životní prostředí), CULT (téma vzdělání a sport); JURI, DEVE, FEMM, IMCO a INTA.
  • Výbor pro životní prostředí (ENVI) - stanovisko k návrhu na získání výnosnějších plodin prostřednictvím tzv. nových genomických technik (NGT). 

Čtvrtek 25. 1.

  • Připomínka obětí holocaustu formou miniplenárního zasedání EP v Bruselu.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium Komise zasedne dne 24.1. v Bruselu

Na programu kolegia figurují následující body:

  • Balíček k ekonomické bezpečnosti /V. Dombrovskis, M. Vestager/
  • Balíček k umělé inteligenci /T. Breton, M. Vestager/
  • Revize směrnice o evropské radě zaměstnanců /N. Schmit, V. Dombrovskis/

PT RHSD pro EU


Jednání dne 29. ledna 2023

I/ K PROJEDNÁNí

  1. Příprava mimořádného zasedání Evropské rady dne 1. února 2024 v Bruselu

II/ PRO INFORMACI

  1. Průběh a výsledky Evropské rady ve dnech 14. a 15. prosince 2023 v Bruselu
  2. Informace o přípravě Národního programu reforem ČR 2024
  3. Národní konvent o EU
  4. Aktuální dění v otázce implementace výstupové dohody a dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a UK
  5. Revize statutárních dokumentů Výboru pro EU

III/ RŮZNÉ

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie