Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 11. 2019 14:55

37. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (11. až 17. listopad 2019)

Milí čtenáři,

po nedělení oslavě 30. výročí sametové revoluce v krásných prostorách Národního muzea, které se zúčastnili mimo jiné premiéři zemí V4, jsem se v pondělí ráno přesunula do Bruselu, kde se koná zasedání Rady pro obecné záležitosti.

Včera večer jsem měla příležitost setkat se s Čechy působícími v institucích EU. Stálé zastoupení při EU v Bruselu se toto milé setkání pravidelně pořádá a já jsem za to velmi ráda. Podporu Čechů, pracujících v institucích EU nebo zvažujících kariéru v nich, považuji za naprosto zásadní. V kontextu sestavování nové Komise, zejména budoucích kabinetů komisařů, se mu v posledních měsících se svým týmem intenzivně věnuji. Přestože je ve výběrových řízeních rozhodující kvalita uchazečů, jejich aktivní podpora z naší strany hraje velmi významnou roli.

Dnes probíhá zasedání Rady pro obecné záležitosti. Na programu máme víceletý finanční rámec na období 2021 – 2027, u něhož nás ještě čekají náročná jednání i na úrovni premiérů, přípravu prosincové Evropské rady, posílení dodržování právního státu v Unii a proces rozšíření a stabilizace a přidružení. Ještě před začátkem zasedání Rady jsem se zúčastnila pracovní snídaně se zástupci Evropského parlamentu k víceletému finančnímu rámci.

Kromě Rady pro obecné záležitosti zasedá tento týden také Rada pro zemědělství a rybolov, která se bude zabývat především reformou Společné zemědělské politiky po roce 2020, Rada pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport a Rada pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu, kteří budou jednat o aktuálním stavu reformy Světové obchodní organizace a o aktuálním vývoji v souvislosti s obchodními vztahy mezi EU a USA.

V pátek nás čeká další kulatý stůl Národního konventu o EU v Lichtenštejnském paláci na téma Přímo řízené programy a další nástroje v novém víceletém finančním rámci jako příležitost pro české zájmy. Díky příznivému hospodářskému vývoji a postupné konvergenci budou po-stupně klesat prostředky přidělené ČR v politice soudržnosti a bude potřeba ve větší míře se obrátit k přímo řízeným programům. Pro Českou republiku tato změna představuje velkou výzvu, neboť v dosavadním čerpání přímo řízených nástrojů a využívání nových nástrojů nebyla až na výjimky příliš úspěšná.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (11. až 17. listopad 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie