Aktuálně

17. 7. 2023 17:39

29. týden (17. července – 24. července 2023)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Rada EU

Summit EU–CELAC ve dnech 17. a 18. července v Bruselu

Summit EU–CELAC naváže na zatím poslední společný summit v červnu 2015 v Bruselu. Letošní setkání lídrů by tak mělo dát nový impuls vzájemným vztahům, posílit politické vazby obou regionů a nastavit pravidelný formát konání summitů. Mezi hlavní témata summitu budou patřit klima, digitální oblast, zdravotnictví, obchod a investice. Hlavními výstupy summitu budou společná deklarace lídrů, cestovní mapa vzájemných vztahů na období 2023–2025 s harmonogramem jednání a aktivit, společná deklarace k Digitální alianci EU–LAK a Investiční program Global Gateway EU–LAK. Bude také podepsáno memorandum o porozumění EU s Ekvádorem, Hondurasem, Salvadorem a Guatemalou. Summitu předcházelo Fórum občanské společnosti (13. a 14. července 2023) a Business summit (17. července 2023). Delegaci ČR povede předseda vlády.

Neformální Rada pro zemědělství a rybářství ve dnech 17. a 18. července 2023 ve Vigu, Španělsko

Ve dnech 17. a 18. července proběhne ve Vigu neformální zasedání ministrů věnované pouze části rybolov. Cílem jednání neformální Rady AGRIFISH je ministerská diskuze na téma investic do udržitelnosti odvětví rybolovu. Ministři budou debatovat o dekarbonizaci a energetické transformaci rybářství. Delegaci povede náměstek ministra zemědělství
M. Skřivánek.

Rada pro zahraniční věci dne 20. července v Bruselu

Ministři zahraničí se sejdou k diskuzi nad třemi hlavními body agendy. Tradiční bod ruská agrese proti Ukrajině se zaměří na téma bezpečnostních záruk a mírový plán. Další bod se bude věnovat Turecku, půjde o první výměnu názorů ministrů po květnových volbách. Debata se zaměří na identifikaci oblastí spolupráce EU–Turecko, včetně otázky obcházení sankcí. Posledním standardním bodem poté bude zahraničněpolitická dimenze ekonomické bezpečnosti. Odpoledne proběhne diskuze s ministrem zahraničí USA Anthony Blinkenem přes VTC. V aktuálních otázkách je možno očekávat zařazení Číny, zhodnocení summitu EU–CELAC, situaci v severním Kosovu či v Palestině. Před samotným zasedáním proběhne neformální snídaně s vysokým komisařem OSN pro lidská práva Volkerem Türkem. Delegaci povede náměstek ministra zahraničních věcí Eduard Hulicius.

Neformální Rada pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 20. a 21. července v Logroñu, Španělsko

Delegaci ČR na justiční část povede náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. Tématem jednání je zlepšení přístupu k justici se zvláštním zaměřením na osoby se zdravotním postižením, mechanismy pro zlepšení ochrany
a péče o oběti trestných činů a výzvy vyplývající z rostoucí hrozby organizovaného zločinu.

V části vnitřní věci povede delegaci ČR ministr vnitra Vít Rakušan. Na agendě je diskuse o potírání organizovaného zločinu (s důrazem na narkoobchod) posílením mezinárodní spolupráce a o bezpečnostních výzvách spojených s ruskou agresí na Ukrajině. V rámci pracovního oběda se budou ministři věnovat bezpečnosti v digitálním prostředí, a to konkrétně pravidlům pro přístup policie k osobním datům. Poslední bod agendy obstará debata o roli migračního a azylového paktu při řešení mimořádných situací (nařízení o krizových situacích).

Neformální Rada pro konkurenceschopnost ve dnech 24. a 25. července v Bilbau, Španělsko

První den je na programu zasedání neformální rady pro spotřebitelskou agendu. Ministři budou nejprve vyhodnocovat strategii EK Nový program pro spotřebitele pro období 2020–2025 a následně budou diskutovat o udržitelné spotřebě.  Druhý den budou ministři diskutovat o otevřené strategické autonomii a rozvoji průmyslu v EU. Následně se ministři rozdělí do 3 skupin dle diskuzních témat: veřejná podpora, dlouhodobá konkurenceschopnost a dokončení vnitřního trhu a potřeba změny finanční podpory v rámci VT. Obědovým tématem bude strategie ekonomické bezpečnosti. 

 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper

Coreper I dne 19. července 2023

Coreper I by měl schválit mandát pro jednání s Evropským parlamentem o Aktu o kybernetické odolnosti. Španělské předsednictví bude také informovat o výsledcích trialogů k Aktu o umělé inteligenci, návrhu nařízení o stavebních výrobcích a návrhu směrnice a nařízení o společných pravidlech pro vnitřní trh s plyny z obnovitelných zdrojů, se zemním plynem a vodíkem. Na agendě je dále diskuze o vodítkách pro další práci na návrhu nařízení Euro 7 a na ratifikaci Úmluvy Mezinárodní organizace práce o násilí a obtěžování na pracovišti z roku 2019. Na Coreperu bude také potvrzena předběžná kompromisní dohoda mezi Radou a EP k návrhu směrnice o ochraně pracovníků před azbestem a proběhne   také  příprava diskuse ministrů pro nadcházející červencovou Radu AGRIFISH k bodu, který se týká návrhu nařízení k novým genomickým technikám (NGT).

Coreper II dne 19. července 2023

Na programu figuruje představení agendy Rady pro obecné záležitosti dne 19. září v Bruselu a také informace španělského předsednictví o dalším postupu výběru sídla agentury AMLA (boj proti praní špinavých peněz). Velvyslanci se budou dále věnovat vztahům s Evropským parlamentem a jeho složení v novém institucionálním cyklu. V rámci vnějších vztahů bude Coreper II informován o výsledcích summitu EU-Japonsko proběhlého dne 13. července. Jako možné body jsou vedeny debaty o ruské agresi proti Ukrajině a o režimu územní celistvosti Ukrajiny. Na agendě je také follow-up z Rady pro hospodářské a finanční věci dne 14. července, informace o aktuálním stavu projednávání Paktu o azylu a migraci.

 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament

Výborový týden 17.–21. července 2023

V tomto týdnu zasednou v Bruselu k pravidelným schůzím výbory EP.

Hlavní body agendy výborového týdne:

Pondělí 17. 7.
  • Předsedkyně EP R. Metsola a spolupředsedové Parlamentního shromáždění EU – Latinská Amerika (EuroLat) vystoupí na třetím summitu EU–CELAC, na kterém se sejdou vedoucí představitelé EU a představitelé Společenství států Latinské Ameriky a Karibiku (CELAC).
  • Předsedkyně EP R. Metsola následně bude mít bilaterální jednání s prezidentem Brazílie Luizem Ináciem Lula da Silva, prezidentem Ekvádoru Guillermem Lassem a prezidentem Uruguaye Luisem Lacalle Pou.
Úterý 18. 7.
  • Výbor ENVI bude v úterý hlasovat o přijetí návrhu zprávy k nařízení o normách pro kvalitu a bezpečnost látek lidského původu. Nařízení má zajistit vysokou úroveň ochrany lidského zdraví v kontextu užití tzv. látek lidského původu (SoHO), jako je krev, tkáně, buňky a plazma, pro lékařské účely. Tyto látky se používají pro krevní transfuze, asistovanou reprodukci, transplantaci kmenových buněk a náhradní tkáně. Návrh nařízení se zaměřuje zejména na ochranu dárců a příjemců.
  • Výbor ENVI (ve spolupráci s výborem AGRI) pořádá veřejné slyšení o otázce nezveřejňování negativního dopadu látek na lidské zdraví ze strany firem zabývajících se pesticidy. Slyšení je organizováno v reakci na nedávný výzkum, který odhalil, že evropský pesticidní průmysl zatajil značný počet toxikologických studií regulačním orgánům EU při žádosti o schválení nebo obnovení povolení pro některé účinné látky.
  • Výbor AFET bude v úterý hlasovat o svém hodnocení nedávného vývoje v Turecku a o dalším postupu ve vztazích EU–Turecko. Návrh zprávy zdůrazňuje, že EU
    a Turecko mají velmi úzké vztahy v otázkách bezpečnosti, obchodu, hospodářství a migrace. Zároveň uvádí, že případné členství Turecka v NATO a EU jsou dva různé procesy.
Středa 19. 7.
  • Výbor ITRE bude ve středu hlasovat o navrhované reformě trhu s elektřinou, jejímž cílem je vytvořit flexibilnější, spolehlivější a spotřebitelsky přívětivější trh, který podporuje obnovitelné zdroje energie a chrání spotřebitele před kolísáním cen.
  • Výbor ITRE bude ve středu rovněž hlasovat o pozici k aktu o kybernetické odolnosti, který má za cíl zvýšit kybernetickou bezpečnost produktů s digitálními prvky, např. telefonů, domácích spotřebičů, aut nebo hraček. Cílem je zajistit, aby tyto produkty měly méně bezpečnostních slabin a aby výrobci dbali na bezpečnost po celou dobu životnosti těchto produktů.
Čtvrtek 20. 7.
  • Podvýbor pro lidská práva (DROI) společně s výborem LIBE uspořádají debatu s vysokým komisařem OSN pro lidská práva Volkerem Türkem.

 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise

Kolegium Komise zasedne dne 11. července

Na programu kolegia figuruje následující bod:

  • Seminář kolegia – příprava na Zprávu o stavu Evropské unie

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie