Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 6. 2017 13:07

Vicepremiér Bělobrádek: Izrael je ve vědě pro Českou republiku inspirací, ale i my máme co nabídnout

O možnostech dalšího rozvoje vzájemné spolupráce ve vědní oblasti jednal místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek v pondělí 26. června se svým izraelským rezortním kolegou Ofirem Akunisem, který byl v České republice na dvoudenní oficiální návštěvě. Vzájemná spolupráce se v současné době soustřeďuje především na vyspělé technologické obory a přírodní vědy, potenciál obě strany vidí i v oblasti humanitních věd.

Vicepremiér Bělobrádek navštívil Izrael letos v březnu (o návštěvě jsme psali v tiskové zprávě - http://bit.ly/2sWcX1L a http://bit.ly/2n2boQ1) a během této pracovní cesty pozval ministra Akunise do České republiky. V rámci programu v ČR tak izraelská delegace zamířila do tří špičkových vědeckých center. Konkrétně do dolnobřežanského laserového centra ELI Beamlines, dále do Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd a návštěvu zakončila v Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (ČIIRK) Českého vysokého učení technického.

"Izrael je pro nás ve vědeckovýzkumné oblasti velkou inspirací a navázané vztahy považuji za nejlepší v historii obou zemí. S ministrem Akunisem jsme se bavili o dalším rozšíření spolupráce především v biotechnologiích, robotice nebo kybernetice. Izraelci ale mají zájem také o sektor automotive, genomiku rostlin nebo nanotechnologie, kde nás uznávají jako světovou velmoc. A velký potenciál mají například projekty vodohospodářské. My se od nich můžeme učit jak technologie a výsledky výzkumu a vývoje převádět do komerční praxe, jak podporovat aplikovaný výzkum," uvedl na tiskové konferenci po společném jednání místopředseda vlády Bělobrádek.

Oba státníci kladně hodnotili misi první české vědecké diplomatky Delany Mikolášové, která v Izraeli působí od října 2015. Setkání se účastnili i zástupci univerzit a vědeckých institucí, které již mají s Izraelem navázanou spolupráci. Například Technická univerzita v Liberci, jejíž rektor Zdeněk Kůs v rámci březnové návštěvy Izraele podepsal dvě memoranda o spolupráci s vedením Ben Gurion University a Afeka Academic College of Engineering. Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová přítomným novinářům připomněla, že se v posledních dvou letech s podporou Bělobrádkova úřadu uskutečnilo více než sto výjezdů mladých vědeckých pracovníků do Izraele. AV ČR navíc s Weizmannovým institutem věd realizuje dvě tříletá postdoktorandská stipendia pro české vědce a obě instituce by chtěly spolupracovat i oblastech jakou jsou historie hudby, umění a sociologie. Předsedkyně Grantové agentury ČR Alice Valkárová pak potvrdila zájem o rozšíření vzájemné kooperace s izraelskými vědeckými institucemi.

 

 

 

 

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X