Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

8. 12. 2016 16:11

Bělobrádek: Ministerstvo pro vědu má smysl jen s novým zákonem

Nové ministerstvo pro vědu má podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) smysl jen tehdy, když bude přijat nový zákon o výzkumu. Vznik ministerstva je součástí návrhu zákona, na jehož paragrafovém znění Bělobrádkův úřad pracuje. Vicepremiér věří, že se o zákonu diskutuje už tak dlouho, že "se po volbách nezahodí do koše". Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK.

Bělobrádek uvedl, že vznik nového ministerstva pro vědu je odborná věc a připravuje ho pro svého nástupce, nikoliv pro sebe. Pokračování v čele úřadu, který zastřešuje výzkum, by se ale nebránil. "Rozhodnou o tom voliči a koaliční jednání. Pokud ve vládě budeme, je to jedna z možností, pokud nebudeme, tak nebudeme. Dopředu to lze těžko predikovat. Já bych se pokračování nebránil," řekl. Se vznikem nového ministerstva by se musel otevřít i kompetenční zákon, což ale podle Bělobrádka neznamená, že by se musela zrušit nebo změnit jiná ministerstva.

Do meziresortního řízení by se norma mohla dostat v únoru příštího roku, na vládu do konce března. Debaty jsou ale složité a není jisté, zda se zákon v tomto volebním období vůbec stihne přijmout, uvedl Bělobrádek. Předpokládá, že první verze paragrafového znění bude v lednu.

"Lidé z Akademie věd, vysokých škol a konkrétní firmy se mu (zákonu) věnují ve svém volném času, zadarmo. Na to trochu spoléhám, že je to tak dobře vydiskutované, že v tom všichni vidí smysl, že někde to zaparkovat a zabít nebude technicky možné," podotkl Bělobrádek.

Kritici poukazují na to, že by se měl přijmout zákon, jehož součástí by měla být razantní změna. Například že by pod nové ministerstvo měly spadat kromě Grantové a Technologické agentury ČR také vysoké školy a Akademie věd ČR.

"Dobře připravit takhle razantní změnu je otázka minimálně jednoho, dvou volebních období," řekl vicepremiér. Poukázal přitom na osmileté snahy o změnu v zákonu o vysokých školách, z níž podle něj téměř nic nezbylo. Chtěl by nyní předjednat co nejvíce, protože jde o dlouhodobé změny v systému českého výzkumu, dodal.

Dokončení zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací do sněmovních voleb označil jako jednu z priorit Bělobrádka minulý týden premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Věcný záměr nového zákona, s nímž souvisí vznik ministerstva pro vědu, schválila vláda letos v srpnu.

ČTK, Šárka Mrázová, 8. prosince 2016

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X