Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

23. 2. 2017 8:32

Lidové noviny: Šéf HateFree si zakázku nepřihrál, řekla komise

Šéf Kampaně proti rasismu a násilí z nenávisti, jejíž nejviditelnější částí je projekt HateFreeCulture, Nikola Křístek nechyboval, když jeho někdejší organizace získala zakázku od Úřadu vlády. Při úřadu funguje i kampaň, Křístek však podle závěrů etické komise ve střetu zájmů nebyl. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka výsledek šetření přivítal, podobný projekt podporující toleranci ve společnosti by rád viděl i v budoucnu.

„Kvitoval jsem, že etická komise došla k závěru, že pan Křístek nejednal v rozporu s Etickým kodexem Úřadu vlády a že se v tomto ohledu obavy médií nepotvrdily,“ sdělil serveru Lidovky.cz ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jan Chvojka (ČSSD) k závěru komise, na který upozornil server Romea. cz. Pod Chvojkův resort při Úřadu vlády ČR Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti spadá.

Problém představovalo angažmá šéfa kampaně Nikoly Křístka v neziskové organizaci Aisis, působící na poli vzdělávání, která loni v srpnu získala od úřadu zakázku v celkové hodnotě 3,7 milionu korun (nikoliv pět, jak uvedla média dříve). Protože v té době už Křístek pracoval jako vedoucí kampaně, média otevřela otázku možného střetu zájmů. Právě údajné Křístkovo pochybení přispělo k pochybnostem, jež ministr Chvojka ve vztahu k celému projektu pojal.

Zakázku vypsal úřad vlády v únoru 2015, Křístek tam tehdy ještě nepůsobil. Naopak už třetím rokem pracoval ve zmíněném sdružení Aisis. Tendr se soutěžil natřikrát, až v dubnu 2016, ve třetím kole, projevila zájem Aisis, to už Křístek vedl Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti a skoro tři čtvrtě roku stál mimo sdružení.

„Nevěděl jsem, že organizace bude nabídku podávat. Navíc zakázka byla vyhlášena ještě předtím, než jsem do funkce vedoucího kampaně nastoupil, takže jsem ani neměl možnost ovlivňovat její podobu,“ vysvětlil LN Křístek. Po vstupu Aisis do tendru kolegy zÚřadu vlády upozornil, že s organizací v minulosti spolupracoval. Když pak smlouvu v srpnu 2016 podepsala, Křístek s ní už opět spolupracoval. Zdůrazňuje však, že ze zakázky neviděl ani korunu.
Očišťující závěry etické komise Úřadu vlády přivítal. Současně odráží nedávné výtkyministra Chvojky, že by zaměstnanec úřadu neměl mít další místo. Jako šéf kampaně si Křístek přijde na necelých 14 tisíc čistého. „To nepokrývá základní životní potřeby mé a mé rodiny, takže se musím živit i někde jinde. A je jasné, že se nebudu živit v oblasti rybolovu, ale v oblasti, kde mám kompetence,“ vysvětluje.

Autor: Jan Horák

Celý článek: 
http://www.lidovky.cz/kristek-z-hatefreeculture-nechyboval-d8y-/zpravy-domov.aspx?c=A170222_153000_ln_domov_jho
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X