Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

21. 2. 2017 11:31

iHNed.cz: Už žádný Dalík. Chvojka chystá pravidla pro lobbisty, zvažuje jejich registr i veřejné diáře pro politiky

Ministr Jan Chvojka dostal od vlády za úkol vypracovat věcný záměr úpravy regulace lobbistické činnosti. I když ho ale vypracuje, bude na další vládě, jestli si z něj něco vezme, nebo ho hodí do koše. Na rozdíl od řady jiných zemí v Česku lobbování nepodléhá žádným pravidlům

Neexistují oznámení, registr ani zvláštní pravidla. Kdo chce lobbovat mezi českými politiky, může mít takřka jistotu, že se o jeho chování nikdo nic nedozví. Na lobbování, jak ho znají vyspělé demokracie, není nic zlého, mají ale pro takovou činnost přísná pravidla a také veřejný dohled. V Česku nic z toho není, žádná vláda nedokázala pravidla prosadit přes parlament, což se zřejmě nepodaří ani současnému kabinetu Bohuslava Sobotky. 

Členové vlády se rozhodli alespoň připravit pro své nástupce, kteří přijdou po podzimních parlamentních volbách, možnosti, co by s lobbováním mohli udělat. Tímto úkolem pověřili ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojku, který má do konce září za úkol vypracovat návrh regulace lobbistické činnosti. Pár dnů poté proběhnou volby do Poslanecké sněmovny. 

Veřejný diář pro politiky 

Chvojka vysvětluje jednání vlády tím, že si pravidla lobbingu zařadila v minulosti do svého plánu boje proti korupci. Teď je na něm, aby přišel s konkrétními návrhy, co a jak by šlo změnit oproti dosavadnímu stavu. Že je nyní zcela nevyhovující, ukázal nejkřiklavěji případ lobbisty Marka Dalíka. Ten patřil do nejbližšího okolí premiéra Mirka Topolánka a podílel se na nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu. Dalík nikdy neprozradil, v čem jeho práce spočívala ani jak se dostal ke svému majetku. Nyní sedí ve vězení, kam jej pražský městský soud poslal loni za napomáhání k trestnému činu přijetí úplatku. 

Ministr Chvojka zvažuje například návrh na registr lobbistů, ze kterého by bylo jasné, kdo tuto činnost vykonává. Mluví také o návrhu na zavedení veřejně přístupného diáře, do něhož by politici museli zaznamenat, s kým a o čem jednali. 

"Je to věc, která je zcela obvyklá ve spoustě zemí. Za poslední dobu, zhruba pět let, se uzákonila například v Maďarsku, Slovinsku a ve Velké Británii. Není to nijak divné, nepřicházíme s něčím, co nefunguje," prohlašuje Chvojka. 

Omezit vstup do parlamentu 

Pravidla by se mohla dotknout i vstupu lobbistů do parlamentu, protože ani v tomto případě zatím žádná neexistují. Každý, kdo má kontakty, může získat snadno například "kartičku" do Poslanecké sněmovny, která mu umožní pohybovat se v předsálí jednacího sálu. Tedy v místech, kde může oslovit všechny členy vlády nebo poslance. Obvykle se přitom lidé mohou pohybovat jen po vymezené chodbě, která ho přivede na balkon. Odtud může jednání zákonodárců sledovat a nemá šanci je potkat. 

..

Celý článek na: http://domaci.ihned.cz/c1-65629570-uz-zadny-dalik-chvojka-chysta-pravidla-pro-lobbisty-zvazuje-jejich-registr-i-verejne-diare-pro-politiky

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X