Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 2. 2019 11:01

Projev premiéra Andreje Babiše na konferenci Digitální Česko 2019

Andrej Babiš na konferenci Digitální Česko 2019, 7. února 2019 v Černínském paláci.
Andrej Babiš na konferenci Digitální Česko 2019, 7. února 2019 v Černínském paláci.
Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek 7. února 2019 zúčastnil konference Digitální Česko 2019. V rámci zahájení v projevu vyzdvihl novou vládní strategii Czech Republic: The Country For The Future a zdůraznil nutnost podpory vědy, výzkumu, inovací či startupů a rychlé provázání technologií s digitálním státem. Na konferenci vystoupili například ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministr dopravy Dan Ťok a eurokomisařka Věra Jourová.

Dámy a pánové,

když jsem měl konferenci Digitální Česko zahajovat před rokem, což mi pracovní povinnosti nedovolily, ale určitě bych hovořil o našich plánech na to, jak chceme narovnat vztah občanů a státní administrativy. Samozřejmě je více konferencí, které navštěvujeme, například v Hradci Králové po 25 letech. Jsem velmi rád, že dnes můžeme konečně hovořit konkrétně. Je mi velmi líto, že tu s vámi nemohu zůstat, protože hned poté, co dokončím svůj projev, musím odletět do Bratislavy, kde se V4 setká s paní Merkelovou.

Dali jsme našim plánům řád, máme vynikající strategii Digitální Česko, kterou v závěru roku schválila vláda, a teď už k ní máme také implementační záměry v připomínkovém řízení. Digitální Česko je koncepcí, která zapadá do stěžejního vládního programu a náš program je Česká republika – země pro budoucnost (Czech Republic – The Country For The Future). Byl jsem na cestách v Asii a všude máme heslo Czech Republic – Land of Stories, ale myslím, že toto je podstatně lepší, protože my skutečně jsme země pro budoucnost, o tom jsem přesvědčen. Rádi bychom se odpíchli od našich průmyslových tradic, výzkumného zázemí a podnikatelské dovednosti a dorovnali dluh, který máme ve výzkumu a vzdělávání.

Země, které se rozhodly podporovat vědu, výzkum a inovace jako klíčové národní priority, patří dnes mezi nejvíce prosperující. Česká republika k tomu má všechny předpoklady. Disponujeme mimořádným znalostním potenciálem, jsme zemí technologicky orientovanou a splňujeme nejpřísnější ekonomická kritéria. Mimochodem jsme i nejstabilnější ekonomikou Evropské unie podle Bloombergu minulý rok. Všichni si asi dobře uvědomujeme, že nemůžeme být donekonečna montovnou Evropy a že to nejcennější máme v našich hlavách. Potřebujeme podporovat inovace, vědu, výzkum, startupy, rychlejší adopci nových technologií a všechno tohle provázat s digitálním státem. Nesmíme zapomínat na propagaci a prezentovat se jako země, kde se nejen dobře žije, i když si tedy všichni stěžují, ale doporučuji vyjet trochu do světa i Evropy, a jsme šestá nejbezpečnější země na světě a sedmá nejklidnější. Nejklidnější je Island. Myslím, že to jsou naše hodnoty. Každý mluví o hodnotách, toto jsou naše skvělé hodnoty.

Jsme i země, kde stát vytváří podmínky pro domácí talenty a vědce, protože nechceme, aby nám šikovní lidé utíkali do zahraničí, a když jdou, tak hlavně, aby se vrátili. Naším záměrem je vydat se směrem technologických inovací a to v současné době není možné bez digitalizace. Zároveň dát příležitost našim mozkům rozvinout jejich potenciál. Poskytnout zázemí a prostředky dobrým nápadům a projektům. Obrazně udělat z Česka inovativní hub. Díky tomu máme mimořádnou šanci zařadit Českou republiku do roku 2030 mezi nejpokrokovější státy.

Když jsme se před několika dny ptali v Davosu zástupců nadnárodních firem, proč v České republice investují, tak nám všichni odpověděli a byli velice spokojeni, že pro ně nejdůležitější jsou kvalitní lidé. Jestliže ale u nás chceme lidi udržet a další talenty přilákat, jestliže chceme udržet firmy a dostat sem nové s investicemi s vysokou přidanou hodnotou, tak musíme zabrat i v digitalizaci státu a ve snižování administrativní zátěže jak pro podnikatele, tak pro občany. Na to vše myslíme a řešením je realizace koncepce Digitální Česko. Ano, realizace. Nejrůznějších strategií jsme už měli spoustu. I na Úřadu vlády jsme měli zmocněnce, ale toho de facto nikdo ani nepodporoval, a proto nebyly žádné výsledky. Nebyly hmatatelné, ani žádné jiné, byly jen ty různé strategie. A to chceme teď zásadně změnit a myslím, že už to měníme.

Myslím si, že je důležité, nejdůležitější v životě a tak jsem se to naučil: Že když člověk něco řekne, tak aby to proměnil v činy a hlavně zrealizoval. To je samozřejmě velice těžké a chápeme různé kritiky, ale určitě se nedáme odradit a jsme přesvědčeni o tom, že jsme na dobré cestě. Koncepce Digitální Česko dnes zastřešuje 785 záměrů, takže si asi dokážete představit, o jak velkou agendu, zahrnující celý eGovernment, jde. Mimochodem v rámci té iniciativy jsme zde organizovali digitální konferenci. Na mé pozvání přijel premiér Estonska a diskutoval jsem o tom i s panem premiérem z Dánska. Chceme také společně spolupracovat.

Z těch 785 se nám již rozběhlo 200 projektů. Souběžně nám jede rozvoj Portálu občana. V něm je už k dispozici 60 služeb zastřešujících agendy různých ministerstev. Takže šedesát služeb v elektronické podobě, díky kterým nemusí občané chodit šedesátkrát na úřad. Máme datové schránky. Množství věcí lze se státem vyřídit přes datovku a musíme to propagovat, musíme o tom lidi informovat. Například od podání daňových přiznání přes žádosti o rodičovský příspěvek po různé výpisy a potvrzení. Koncem ledna jsme představili nový design a nové funkcionality datové schránky, abychom zjednodušili a zpříjemnili její používání.

Dlouhodobě usilujeme o spolupráci se soukromým sektorem. Například se snažíme, abychom bankovní identitu – tedy přihlašovací údaje do internetbankingu – mohli využít i pro přihlášení ke službám státu. Tím bychom je okamžitě zprostředkovali víc než čtyřem milionům lidí! Abychom na všechno nečekali, potřebujeme co nejdříve koncepční změnu legislativy. Občané musí dostat právo na služby v digitální podobě prostřednictvím nového zákona o eGovernmentu. Dalšími důležitými projekty jsou portál Moje daně, digitalizace stavebního řízení. Určitě jste slyšeli, že připravujeme i rekodifikaci stavebního práva, což by měla být revoluce. Na povolení by se nemělo čekat deset let, ale měl by to být jeden rok maximálně. Dále připravujeme seznam legislativních povinností pro podnikatele, o tom debatujeme ve spolupráci s Hospodářskou komorou, digitální dálniční známky a mnoho dalších jak pro občany, tak pro firmy. Zabýváme se i projekty, které vedou k lepšímu fungování uvnitř úřadů, jako například elektronický oběh dokumentů, využívání cloudu a další. Měly by přinést větší efektivitu a snížení nákladů.

Když budujeme Digitální Česko, neobejdeme se bez infrastruktury. A těší mě, že ta hotová je kvalitní. Například jsme číslo jedna v kvalitě mobilního videopřenosu na světě; rychlost 4G LTE patří do TOP 10 v EU a v Česku je nejvyšší dostupnost signálu 4G LTE v rámci EU. To je pro mě překvapující informace, ale je to tak. Co ale potřebujeme, je získat od operátorů daleko lepší podmínky pro využívání mobilního internetu. Snažíme se odstranit byrokracii v procesech výstavby a v přijímání dalších opatření a teď je řada na nich, na operátorech, aby zlepšovali podmínky pro spotřebitele. Budeme i nadále usilovat o posilování konkurenčního prostředí na českém telekomunikačním trhu. Na operátory apeluji při každém setkání a setkávám se s nimi často a věřím, že ve vyjednávání budeme úspěšní, protože skutečně cena dat a rozsah dat jsou pro nás stále neuspokojivé.

Celá strategie Digitální Česko směřuje ke kompletní digitalizaci státní správy. Máme v úmyslu digitalizovat stát a využít všechny technické prostředky pro náš příjemnější život. Samozřejmě s důrazem na extrémní bezpečnost dat. Samotná digitalizace je velké téma, a pokud máme v budoucnu jako země patřit mezi technologické lídry, musíme se tomuto tématu věnovat. Naš9m cílem je nejen liberální digitální společnost, ve které je stát konečně pro občany a ti mají k veškerým státním službám jednoduchý přístup, ale zároveň i společnost a země, která má ve světě dobré jméno a je pro další země pozitivním příkladem. Nechceme se jezdit jenom učit od jiných států. Chceme mít nejlepší služby na světě tady, chceme o nich mluvit na našich cestách a vítat delegace, které se přijedou podívat, jak jsme něco takového dokázali a jak to u nás funguje. Chceme být zemí pro budoucnost.

Držte nám palce a pojďte do toho s námi.

Děkuji za pozornost

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie