Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 1. 2017 16:17

Premiér Sobotka: Pokračujeme ve zlepšování českého školství, změna financování regionálního školství pomůže učitelům i žákům

Vláda pod vedením ČSSD pokračuje ve zlepšování českého školství. Dalším důležitým krokem na této cestě je dnes v Poslanecké sněmovně schválená novela školského zákona, která výrazně mění pravidla pro financování regionálního školství. Zatímco předchozí vlády o této změně dlouhé roky jen mluvily, my jsme přišli s řešením a rovněž jsme jej dokázali prosadit.

Podle nového systému nebudou školy financovány pouze podle počtu žáků, ale podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů. Znamená to více spravedlnosti, transparentnosti a logiky ve financování školství. Tato změna pomůže zlepšit kvalitu vzdělávání, už jen proto, že se tím odstraní přeplňování tříd žáky s cílem získat co nejvíce finančních prostředků. Nyní budeme usilovat o zajištění potřebných finančních prostředků v rozpočtu na rok 2018 a ve výhledu na léta následující, protože není možné zajistit kvalitní reformu vzdělávání, pokud není podpořena dostatečnými finančními zdroji.

Sociální demokracie, která má ve vládě oblast školství na starosti, dokázala, že rozvoj dostupného a kvalitního školství patří mezi její základní priority. Opakovaně jsme navýšili platy pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům, zvýšili jsme kapacity mateřských a základních škol, zvyšujeme financování sportu i výdaje na výzkum.

Naplno chceme využít i zbývající měsíce mandátu současné vlády. Do konce funkčního období se chceme ještě zaměřit například na zavedení kariérního řádu pro učitele.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR a předseda ČSSD

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie