Aktuálně

7. 5. 2024 13:08

Úřad vlády si připomene výročí konce druhé světové války slavnostním nasvícením Strakovy akademie

Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády ČR.
Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády ČR.
Úřad vlády ČR se zapojí do oslav Dne vítězství. Ve středu 8. května 2024 na státní svátek slavnostně nasvítí sídlo vlády, Strakovu akademii, do české trikolóry.

V Den vítězství, 8. květen, si celá Evropa připomíná podpis bezpodmínečné kapitulace německých vojsk, která vstoupila v platnost 8. května 1945 ve 23:01 hodin středoevropského času. Znamenala faktické ukončení druhé světové války na starém kontinentu, ačkoli na českém území se lokálně bojovalo ještě v dnech následujících a na pacifické frontě boje mezi spojenci a Japonskem trvaly až do 15. srpna. Během šesti let trvání válečného konfliktu zahynulo odhadem 60 milionů lidí.

„Osmý květen 1945 znamenal konec nejstrašnějšího konfliktu, jaký lidstvo do té doby poznalo. Rozpoutala jej snaha jednoho režimu podmanit si okolní státy, a rozšířit tak své území. Dnes si tento významný den evropských i světových dějin připomínáme za situace, kdy se jiný militaristický režim pokouší přivlastnit si cizí území. Devětasedmdesát let po skončení jedné ničivé války se Evropa ocitá v situaci, kdy se opět válčí na jejím území a opět umírají nevinní lidé. A stejně jako tehdy musí všechny demokratické země udělat maximum, aby zabránily agresorovi uskutečnit jeho plány, protože jen tak si mír v Evropě uhájíme,“ konstatovala vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Na připomínku porážky nacistického Německa v Evropě bude Strakova akademie nasvícena v národních barvách, a to od 20.00 do 24.00 hodin.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie