Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

23. 5. 2016 17:14

Tisková konference po jednání vlády 23. května 2016

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobré odpoledne, já bych si dovolil zahájit tiskovou konferenci po jednání vlády České republiky, vítám zde ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu pana Jiřího Dienstbiera.

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu: Dobrý den.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Ministra obrany pana Martina Stropnického.

Martin Stropnický, ministr obrany: Dobrý den.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: A také ministra zemědělství pana Mariana Jurečku.

Marian Jurečka, ministr zemědělství: Dobré odpoledne.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Poprosím jako prvního o slovo ministra pro lidská práva.

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu: Tak ještě jednou, dobrý den. Já úvodem bych začal jiným tématem, než je jednání vlády. Chtěl bych tady vyjádřit radost z výsledku rakouských prezidentských voleb a popřát panu Van der Bellenovi k vítězství, byť jakkoliv těsnému, nakonec přece jenom vyhrála politika slušnosti, odpovědnosti a budoucnosti nad populismem a myslím si, že je to dobře nejenom pro Rakousko, ale i pro nás a pro celou Evropu.

A nyní k jednání vlády, zmínil bych několik z řady bodů, které vláda projednala. Jednak to byl návrh zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců, kde šlo o zdravotní pojištění cizinců. Vláda v souladu se stanoviskem Legislativní rady vlády tento návrh neschválila, tedy dala na toto doporučení. Zatím nebylo rozhodnuto o gesci, kdo by měl připravit novou právní úpravu. Dále jsme projednali celou řadu poslaneckých a senátních návrhů zákonů. Jedním z nich byl poslanecký návrh, kterým se mění zákon o evidenci tržeb, tento návrh vláda nedoporučuje ke schválení, protože by se popřely některé základní principy, které jsou zahrnuty v zákoně o elektronické evidenci tržeb, jde např. o transparentnost a rovnost v podnikatelském prostředí a možnost kontrolovat dodržování daňových povinností.

Dalším z návrhů byl poslanecký návrh na změnu zákona o pohřebnictví, k tomuto návrhu vláda schválila neutrální stanovisko. Dalším z návrhů byl senátní návrh zákona o veřejných kulturních institucích. V tomto případě vláda konstatovala, že návrh trpí tak zásadními vadami, že nemůže doporučující stanovisko dát, tedy k tomu bylo schváleno nesouhlasné stanovisko s tím, že stále platí, že Ministerstvo kultury by mělo předložit do konce srpna vládní návrh zákona, kterým by připravilo obdobnou úpravu pro kulturní instituce, neb je to zahrnuto nejenom v legislativním plánu, ale i v koaliční smlouvě.

Dále to byl senátní návrh zákona, kterým se mění zákon o státní službě, k tomuto bylo schváleno neutrální stanovisko s ohledem na to, že ta právní úprava, ten návrh je legitimní, nicméně opět návrh vykazuje takové legislativní nedostatky, že souhlasné stanovisko nebylo možno dát. Já bych zmínil ještě šestou periodickou zprávu České republiky o opatřeních přijatých k plnění závazku podle úmluvy proti mučení a jinému krutému nelidskému či ponižujícímu zacházení a trestání za období 2009–2015. Tuto správu vláda schválila, materiál byl bez rozporu, takže tam nebyl žádný problém. A poslední bod, který bych ještě uvedl, tak je doporučení Rady vlády pro rovnost žen a mužů směřující k odstraňování překážek a k vytváření podmínek pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na základě principu uplatňování strategie + 1, tento materiál vláda schválila a jeho obsahem jsou opatření, která by měla vést k postupnému vyrovnávání zastoupení zejména na úrovni státu, protože stát by měl jít příkladem, pokud chce princip rovnosti uplatňovat obecně, tak by měl samozřejmě začít sám u sebe. Tolik z mé strany k dnešnímu jednání vlády.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu ministrovi, poprosím nyní ministra obrany pana Martina Stropnického.

Martin Stropnický, ministr obrany: Děkuji, dobrý den ještě jednou i ode mě. Já bych se připojil k té úvodní gratulaci pana kolegy Dienstbiera popřál bych panu Alexandru Van der Bellenovi co nejvíce úspěchů v jeho náročné funkci. A co se týče materiálů, které byly projednávány dnes na vládě, obrana jich tam měla několik a některé souvisely s obranou, i když vlastně nebyla jejich předkladatelem. Co se týče těch našich materiálů tak předkládali jsme materiál o působení České republiky v zahraničních operacích za rok 2015. Naši vojáci v tom roce působili v 11 operacích na třech různých kontinentech v počtu zhruba 805 mužů za nákladů 1,1 miliardy korun, což byly náklady plánované. Z těch hlavních operací asi nemusím zdůrazňovat nebo opakovat, že šlo o Afghánistán, o Sinaj, o Bosnu a Hercegovinu, o Kosovo, ale také o Island, Mali a některé další.

Co se týče materiálu Ministerstva vnitra, které vyhodnocovalo tu situaci, která vedla před dvěma měsíci vládu k tomu, že vyhlásila ohrožení stupeň č. 1 a zavedla ve vybraných lokalitách smíšené policejní a vojenské hlídky, tak mohu říci, že dneškem tyto hlídky končí, respektive vojáci již nebudou v ulicích ani v těch důležitých místech, jako jsou třeba letiště, s policisty hlídkovat. Ten první stupeň nadále platí, ale bude řešen výhradně silami Policie České republiky. Tam ještě přetrvává určité nadstandardní nasazení, právě proto, že ten stupeň nebyl zrušen. Znovu opakuji, byla z něj vyňata ta participace armády, ale dále na letištích, nádražích, v místech vysoké koncentrace populace hlídkování Policie České republiky bude intenzivnější než za situace zcela normální. Nese to spolu ještě některá další opatření, jako např. vyčlenění pyrotechnické jednotky pro Prahu anebo schopnost vrtulníků v případě nutnosti vzlétnout do 3 minut. To je k tomuto materiálu.

 A potom ještě v rámci různého jsem informoval, nebo připomněl vládě ten fakt, že tento víkend se přes naše území přesune skupina amerických vojáků, kteří se budou pohybovat v rámci cvičení Saber Strike směrem do Polska. Ten přesun se nás bude týkat od pátku tohoto týdne. Na D5 směrem na Prahu, kde budou z pátku na sobotu vojáci v počtu zhruba 500 osob za doprovodu 225 vesměs kolových, samozřejmě, vozidel, budou přenocovat. Potom dopoledne bude následovat společný výcvik s našimi vojáky a další fáze přesunu potom do Vyškova jeden proud a dva do Třáslavic. V těchto posádkách budou vojáci potom přespávat dvakrát, aby se potom v pondělí v ranních hodinách odebrali směrem Bohumín do Polska. Ještě jenom připomenu, že 29. května ve Vyškově mezi 14:00 a 17:00 hodinou bude jakýsi den otevřených dveří, statická ukázka pro veřejnost a možnost jaksi kontaktu s vojáky. Ten přesun dovolím si říci, že už máme jaksi zpracovaný a zvládnutý z doby minulé. Takže nepředpokládáme žádné komplikace, samozřejmě budeme dělat všechno pro to, aby to zatížilo co nejméně občany ve smyslu dopravy, ta kolona bude rozdělena na devět částí s odstupy 30 minut, budou tam pravidelné zastávky, aby i tak nedocházelo k nějakým kumulacím dopravních prostředků. Čili, abych nebyl příliš dlouhý, není to sice úplně všechno, ale pro tuto chvíli ano, děkuju.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu ministrovi, poprosím nyní ministra zemědělství pana Mariana Jurečku.

Marian Jurečka, ministr zemědělství: Děkuji, dobré odpoledne ještě ode mne jednou. Já bych chtěl také se připojit k té gratulaci našim jižním rakouským sousedům. Nicméně, mám pár poznámek k této volbě. Zaprvé tato volba ukázala, že opravdu každý hlas voliče má obrovskou váhu a může přispět k tomu, zda ten či onen kandidát bude nakonec vítězný. Zadruhé se ukázalo, že asi strach není vždycky tou dobrou strategií k vítězství a je důležité, aby byl kandidát také pozitivní a uměl přinášet a nabízet řešení. Takže věřím tomu, že i v České republice to otvírá možnosti pro všechny, kteří zvažují kandidování v příští prezidentské volbě, že zdaleka dopředu nemusí být rozhodnuto o jasném vítězi. A pak bych chtěl hlavně vyslovit přání budoucímu nebo už současnému prezidentovi Rakouska, respektive kandidátovi, který uspěl a bude budoucím prezidentem, aby dokázal to, co dneska čteme v titulkách, že je tady Rakousko rozdělené, aby dokázal Rakousko sjednotit, aby dokázal vysvětlovat, aby dokázal hlavně být tím mostem, který dokáže tu společnost sjednocovat a hledat důležitá řešení nebo dobrá řešení v této těžké době, protože to je to, co dneska Evropa, střední Evropa nutně potřebuje. Takže to je asi můj krátký komentář k té prezidentské volbě.

Já bych chtěl z dnešního jednání vlády okomentovat dvě věci, a sice poslanecký návrh poslanců za KDU-ČSL, který tady předložil novelu zákona o pohřebnictví. Já se přiznám, já jsem za více než dva roky komunikoval jak s předchozí ministryní pro místní rozvoj, tak se současnou o tom, že bychom byli rádi, aby se vyřešila ta současná praxe, která bohužel je tady strašně dlouho, kdy rodiče nemohou pohřbít oficiálně mrtvě narozené dítě nebo plod, který by rádi pohřbili. Současný zákon na to nepamatuje. Oběma ministryněmi jsem byl ujišťován v minulosti, že se ta jejich novela, resortní novela dostane velice rychle na jednání vlády. Bohužel ani za dva a více roků se to nepodařilo. My jsme se rozhodli tu novelu poslat do legislativního procesu. Pokud přijde včas komplexní novela z dílny Ministerstva pro místní rozvoj, jsme připraveni ve Sněmovně se bavit o podpoře této jedné jediné novely a tu poslaneckou novelu ponechat a případně ji z projednání Poslanecké sněmovny stáhnout. A přiznám se, my jsme takto byli ujišťováni opakovaně už před více než rokem, a přiznáme se, že někdy termín prázdniny, srpen nebo po prázdninách už de facto, to je ten termín, kdy paní ministryně říkala, že ta novela by měla doputovat na jednání vlády. To už je termín, kdy je to vůbec otázkou, jestli se do konce legislativního období této vlády stihne. Takže proto tato aktivita, která není úplně standardní, ale máme pro ni opravdu vážné důvody, proč jsme se takto rozhodli konat.

A pak také bych chtěl říci, že dnešní zákon nebo respektive novela služebního zákona od některých senátorů, myslím si, že dnes na vládě o tom byla diskuze, zdali je to standardní takto využívat tento, řekněme, návrh pro úpravy tohoto zákona, zdali vláda k němu má zaujmout negativní či neutrální stanovisko. Já jsem byl jedním z těch, kteří apelovali za to, abychom dali resortní výtky a návrhy k tomuto zákonu dohromady a abychom tuto novelu využili jako nosič pro to, abychom napravili některé nedostatky, které služební zákon má a se kterými se dnes potýkáme. Samozřejmě respektuji předsedu Legislativní rady vlády a ministra Jiřího Dienstbiera, který s tímto má problém. Já chápu, že legislativní proces má mít svá pravidla, ale tady si myslím, že u tohoto zákona už jsme se dostali od začátku do nekomfortní situace a popravdě řečeno, my teď potřebujeme co nejdříve ty věci, které se nepodařily v té původní předloze, tak je potřebujeme co nejdříve napravit, abychom mohli v našich resortech fungovat daleko lépe než doposud. Děkuji za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X