Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

28. 6. 2012 15:46

Brífink premiéra Petra Nečase před jednáním Evropské rady, 28. června 2012

Petr Nečas, předseda vlády ČR: V prvé řadě musím zdůraznit, že dnes předpokládáme, že bude pouze zahájena diskuze nad tématem fiskální politické bankovní unie a že nebudou přijímány žádné závěry. Není k tomu ani žádný důvod, jsou to příliš důležitá témata. Co se týče bankovní unie, tak samozřejmě některé záležitosti jsou pro nás poměrně nebezpečné, protože oslabení například bankovního dozoru z České republiky by ve vazbě na to, že 95 % našeho bankovního trhu je obsazeno dcerami zahraničních bank, mohlo vést k problémům a my v tomto velmi vycházíme ze stanoviska České národní banky, která z toho má obavy. Na druhé straně jsou tam i věci, které jsme připraveni diskutovat. Například pravidla tzv. belinu, to znamená, jak hradit ztráty. To znamená, první akcionáři, teprve pak daňoví poplatníci, harmonizovat tyto věci my považujeme za hodné diskuze. Čili není to tak, že a priory odmítáme úplně všechno, ale odmítáme skutečně ty věci, které by potencionálně byly proti zájmu České republiky a českých daňových poplatníků.

Dotaz: Pokud jde o ten společný fond pojištění vkladů?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ten my vidíme velmi skepticky, protože by mohl vést ke zvýšení morálního hazardu, Navíc by byla otázka problematické definice, na koho by se vztahoval. Jestli na všechny banky, jenom na banky z eurozóny. Co teď s námi, jestli všechny matky českých bank jsou v zemích eurozóny, ale ty dcery jsou u nás mimo eurozónu. Takže pro nás poměrně komplikovaná situace.

Dotaz: Vy jste, pane premiére, na minulém summitu řekl, že váš soukromý názor je ten, že Řecko nakonec bude muset z eurozóny odejít. Vzhledem k tomu, jak teď vypadá situace na trzích, myslíte si soukromě, že třeba nezůstane jenom u Řecka?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že stabilita eurozóny je v našem národním zájmu. My jsme s eurozónou velmi silně ekonomicky propojeni. Uvítáme každý krok, který povede ke stabilitě eurozóny. Odchod kterékoliv členské země si nikdo nepřeje a my věříme, že budou využity všechny možnosti, aby eurozóna byla stabilizována.

Dotaz: Takže na odchod žádné země nedojde podle vás?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď nechci spekulovat, zda ano nebo ne. U té jedné země je to velmi komplikované, to víme. Ale znovu opakuji, je v českém národním zájmu, že přestože nejsme členskou zemí eurozóny, aby eurozóna se stabilizovala.

Dotaz: Právě bankovní unie je považována za jeden z léků, jak vlastně zabránit rozpadu eurozóny. To znamená, že podpoříme, vzhledem k tomu co jste právě řekl, i bankovní unii, nebo prostě s ní máme problém?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vy jste řekl, že bankovní unie je považována za jeden z léků nemocné eurozóny. Já musím říci, jakým a jak kdy. I v rámci eurozóny na to přece není jednotný návrh a jednotný názor a bude se o těchto věcech diskutovat. Říkám i pro nás jsou tam některé věci, které považujeme za rozumné. Třeba ta pravidla belinu. Na druhé straně oslabení například národních regulátorů České národní banky, by mohlo být velmi nebezpečné. Vezměte si, že i v té bankovní krizi v minulých letech Česká republika byla jednou z mála členských zemí Evropské unie, která vůbec nemusela poskytnout pomoc svým bankám, protože náš bankovní sektor je stabilní. Takže jakýkoliv krok, který by vedl k destabilizaci, je samozřejmě proti našim zájmům.

Dotaz: Jaké jiné kroky by teda měla eurozóna přijmout vzhledem ke své stabilizaci, pokud ta bankovní unie je viděna rozpolceně nejenom vámi, ale mluví se o řadě jiných krátkodobých opatření, jako že by záchranný fond mohl nakupovat dluhopisy nebo získat bankovní licenci. S tím by Česká republika souhlasila nebo ne?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My v prvé řadě nebudeme ti, kteří budou eurozóně házet klacky pod nohy. My jsme připraveni podpořit všechna rozumná opatření, která povedou ke stabilitě eurozóny. Jakkoliv o některých z nich můžeme mít své pochybnosti nebo námitky. Ale není v našem zájmu, aby eurozóna nějakým způsobem se dále destabilizovala.

Dotaz: Je to i pro vás kontroverzní zásadní summit, jak se o něm píše?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To mám pocit, že každý druhý summit se píše, že je klíčový, zásadní, přelomový a podobně. Takže v tomto pořadí vždycky jeden je přelomový, další je klíčový a třetí je zásadní. Já budu losovat, který z nich to je.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink premiéra Petra Nečase před jednáním Evropské rady, 28. června 2012

Související zprávy