Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

25. 5. 2016 10:42

30. května 2016: S veřejností o Evropě budou diskutovat premiér Bohuslav Sobotka a komisařka Věra Jourová

Možnost vyjádřit se k aktuálnímu dění v EU či zeptat se na otázky, které zajímají každého, budou mít občané během veřejné debaty s Bohuslavem Sobotkou, předsedou vlády České republiky, a Věrou Jourovou, evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů. Debata „Diskutujme o Evropě“ proběhne 30. května 2016 (17:00–18:30) v DOXu v Praze a bude ji moderovat Michael Žantovský, výkonný ředitel Knihovny Václava Havla. Akce se uskuteční na závěr mezinárodní konference Evropské dialogy Václava Havla.

„Česká republika musí být aktivním členem Evropské unie, naším národním zájmem je, abychom se podíleli na vývoji a rozhodování o dalším směřování EU i Evropy. Jde o jednu ze zásadních priorit zahraniční politiky koaliční vlády, vnímám ji jako základní ekonomický, sociální, kulturní i bezpečnostní rámec rozvoje ČR. Důvěra Evropanů v integrační projekt nyní zažívá těžkou zkoušku - řešíme migrační krizi, sílí extremistické a populistické síly, je před námi hlasování Britů o setrvání v EU. Abychom mohli všem těmto výzvám úspěšně čelit, musíme vést s občany intenzivní diskusi, vysvětlovat evropské priority a rovněž naslouchat jejich názorům. Těším se proto na diskusi o evropských tématech, budoucnosti Evropy i samotné Evropské unie,“ uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Věra Jourová uvedla: „Evropa se zdá lidem stále vzdálenější. Jde přitom právě o ně a o budoucnost našich dětí. Češi, stejně jako ostatní Evropané, mají zájem na tom podílet na spoluutváření jednotné Evropy. Ze společného prostoru těžíme všichni. Proto existují dialogy evropských komisařů s občany, které probíhají ve všech státech Evropské unie. Přijíždím domů, abych od svých spoluobčanů slyšela jejich názor na budoucnost Evropy a na jednotlivé politiky EU. Ráda bych debatovala o tom, co pro nás znamenají evropské hodnoty, co přináší společný trh a digitalizace či jaké globální otázky hýbou Evropou."

Debata „Diskutujme o Evropě“ proběhne v pondělí 30. května 2016 od 17:00 do 18:30 v DOXu, ulice Poupětova 1, Praha 7 a bude možné ji sledovat od 17:00 na internetových stránkách „Dialogy s občany“: http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_cs.htm. Otázky mohou občané klást nejen z publika, ale i online prostřednictvím aplikace sli.do https://www.sli.do/home za pomocí hashtagu #EUdialogues. Akce probíhá v rámci projektu Evropské dialogy Václava Havla.

Akci pořádá Zastoupení Evropské komise v ČR spolu s Úřadem vlády ČR a Knihovnou Václava Havla.

Kontakt

Karolína Kottová, tisková mluvčí Zastoupení Evropské komise v ČR, Tel: +420 602 519 355

Veronika Pikola Brázdilová, Knihovna Václava Havla, Tel.: +420 724 576 935

 

Všeobecné informace o dialozích s občany: http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_cs.htm

Informace o dialogu v Praze: https://www.facebook.com/events/764997666933486/

Twitter: #EUdialogues, @ZEK_Praha, @SlavekSobotka, @VeraJourova, @strakovka
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X