Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 7. 2015 17:19

Vláda: Řecký bankrot by českou ekonomiku neohrozil

Jednání vlády
Jednání vlády
Možný řecký bankrot není přímým ohrožením České republiky a její ekonomiky. Na jednání vlády premiéra Bohuslava Sobotky o tom ve středu 1. července 2015 informoval ministr financí Andrej Babiš. Kabinet projednal také zprávu ze zasedání Evropské rady, která se konala na konci června v Bruselu, a dále pak novelu zákona o audiovizi. Ta zaručuje filmařům pravidelnou roční dotaci ve výši zhruba 180 milionů korun.

Řecká krize

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle údajů Ministerstva financí nebude mít případný bankrot Řecka bezprostřední dopad na státní rozpočet České republiky ani na hospodaření českých firem, které v Řecku investují nebo do Řecka exportují. Informoval o tom ministr financí Andrej Babiš spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem na žádost předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Vláda vývoj v Řecku pečlivě sleduje a k tématu se vrátí i na svém zasedání příští týden.

Jednání Evropské rady

Premiér Sobotka informoval na úvod dnešního jednání vlády členy kabinetu o výsledcích zasedání Evropské rady, která proběhla minulý týden v Bruselu. Společným postupem zemí Visegrádské čtyřky se podařilo prosadit zachování principu dobrovolnosti při přijímání uprchlíků, který Česká republika dlouhodobě zastávala. V této souvislosti předseda vlády požádal ministra vnitra Milana Chovance, aby do poloviny července předložil vládě návrh dobrovolných opatření na pomoc zemím potýkajícím se s uprchlíky.

Podpora kinematografie

Vláda dnes odsouhlasila novelu zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, díky které bude zaručen nový stabilní zdroj podpory kinematografie ve formě příspěvku ze státního rozpočtu. Každý rok filmaři získají příspěvek ve výši zhruba 180 milionů korun.

Dotace bude určena zejména na vývoj a výrobu českého filmu, propagaci české kinematografie nebo podporu kin. Jde o vůbec první systémovou podporu filmu ze strany státu. Více o dotacích pro kinematografii naleznete zde: /cz/media-centrum/aktualne/vlada-schvalila-pravidelnou-podporu-ceske-kinematografie--pristi-rok-podpori-filmovy-prumysl-180-miliony-korun-132469/.

Jednání s Asociací krajů

Ve středu se také uskutečnilo už páté jednání vlády s Asociací krajů. Jde o další krok kabinetu Bohuslava Sobotky na podporu dlouhodobých i aktuálních potřeb krajů. Tématy diskuze byla například příprava státního rozpočtu na rok 2016 nebo investice do dopravní infrastruktury. Podrobnosti k jednání naleznete na: /cz/media-centrum/aktualne/vlada-jednala-s-asociaci-kraju-o-rozpoctu-i-migracni-krizi-132444/.

Dalšími projednanými body bylo posílení kapacity Národního bezpečnostního úřadu v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo Strategie digitální gramotnosti ČR za období 2015 až 2020.

Kompletní výsledky jednání najdete na vlada.cz.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie