Aktuálně

4. 1. 2013 15:26

Veřejná kontrola zefektivní nakládání s obecním majetkem

Posílení veřejné kontroly a transparentnosti, to je účelem novely zákonů o obcích, krajích a o hlavním městě Praze, jejichž návrh projedná vláda. Předložením návrhu vláda plní strategii boje proti korupci.

Ilustrační obrázek obceNovela zpřísňuje pravidla pro nakládání s majetkem obcí a krajů, zejména zvýšené povinnosti při zveřejňování záměrů k dispozicím s nemovitým majetkem, způsob určování ceny a úpravu pravomocí mezi zastupitelstvem a radou.

Dojde také k rozšíření žalobního oprávnění státního zastupitelství na neplatnost smlouvy uzavřené samosprávou a zakotvení oprávnění člena zastupitelstva domáhat se náhrady škody za územní samosprávný celek.

Mezi dalšími návrhy je povinné zveřejňování výstupů z jednání zastupitelstva a ze schůzí rady, jmenovité hlasování členů zastupitelstev, zveřejňování informací o uzavřených smlouvách o nakládání s majetkem, posílení práv členů zastupitelstev na informace, vytváření seznamu zrušených správních rozhodnutí a zpřísnění povinnosti uplatňovat náhradu škody jménem územního samosprávného celku.

Nejvýznamnější změny

  • Způsoby zpeněžování majetku
    Pro nemovité věci v majetku obcí se stanovují prioritní způsoby jejich zpeněžování, jimiž jsou veřejná dražba a veřejná soutěž o nejvhodnější nabídku. Jiný způsob zpeněžení má být odůvodňován.

  • Možnost obce domáhat se náhrady škody způsobené na jejím majetku
    Uplatnění tohoto práva je podmíněno existencí petice s podpisy jedné třetiny členů zastupitelstva obce.

  • Povinné zveřejňování smluv
    Návrh ukládá zveřejnit některé smlouvy uzavřené samosprávou. Jedná se např. o smlouvy, jimiž se nakládá s nemovitou věcí územního samosprávného celku. Smlouva musí být zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup do 15 dnů od jejího uzavření. Jestliže do 3 měsíců od jejího uzavření nedojde k jejímu zveřejnění, pozbývá smlouva platnosti. Státní zastupitelství může platnost smluv napadnout.

  • Zavedení etického kodexu člena zastupitelstva
    Stanovuje se povinnost zastupitelstva obce vydat etický kodex člena zastupitelstva obce.

Obdobné změny jsou navrhovány také v zákoně o krajích a v zákoně o hlavním městě Praze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie