Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 2. 2015 16:20

Tripartita jednala o těžebních limitech i aktuálním stavu čerpání fondů EU

Tisková konference po jednání tripartity 2. února 2015
Tisková konference po jednání tripartity 2. února 2015
Rada hospodářské a sociální dohody ČR na svém jednání v pondělí 2. února 2015 jednala o surovinové politice, aktuální situaci ve zdravotnictví, stavu čerpání peněz z fondů EU či situaci v zemědělství.

Těžební limity

Zástupci tripartity dnes zahájili společnou diskusi ohledně těžebních limitů a jejich možného prolomení. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek představil sociálním partnerům čtyři možné varianty řešení, od ponechání územních limitů těžby ve stávajícím stavu až po úplné prolomení těžebních limitů. Zástupci odborových svazů i zaměstnavatelů se shodli na plném prolomení limitů s tím, že diskuse k tomuto tématu bude pokračovat na úrovni tripartity po 30. 6. 2015, kdy dodají zástupci vlády ČR doplňující materiály a studie dopadů jednotlivých variant.

Čerpání dotací

Dalším tématem byla aktuální situace v čerpání evropských fondů a příprava na čerpání v novém plánovacím období 2014 – 2020. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová uvedla, že se České republice podařilo snížit výši nedočerpání evropských prostředků v roce 2014 na méně než 9 miliard korun. Díky opatřením, která vláda přijala, se tak oproti odhadům z března i října 2014 výrazně snížila výše nedočerpání fondů EU v roce 2014. Celkem jde o více než 24 miliard korun.

Minimální mzda u dopravců v Německu

Ministryně práce a sociálních věcí informovala sociální partnery o tom, že Německo nebude prozatím v oblasti tranzitní dopravy kontrolovat dodržování ustanovení nového zákona o minimální mzdě. Ministryni Marksové se nakonec i díky spojení s dalšími zeměmi Visegrádské skupiny podařilo Německo přesvědčit, aby platnost zákona odložilo.

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců dnes jednali také o současné situaci ve zdravotnictví či situaci v dřevařském průmyslu.

Další jednání tripartity se uskuteční 16. března 2015.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie