Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 4. 2014 14:35

Premiér Sobotka uctil památku obyvatel vypálených osad na Valašsku

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uctil 20. dubna 2014 při příležitosti 69. výročí památku obyvatel vypálených osad na Valašsku
Předseda vlády Bohuslav Sobotka uctil 20. dubna 2014 při příležitosti 69. výročí památku obyvatel vypálených osad na Valašsku
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v rámci smutného 69. výročí vypálení osad Ploština, Prlov a Vařákovy Paseky na Valašsku poklonil památce místních obyvatel, kteří zde tragicky zahynuli na sklonku druhé světové války.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka v rámci pietního aktu zmínil, že je důležité si tyto události připomínat, abychom díky historické paměti mohli nadále utvářet svůj vlastní osud, a tak i společnost, která funguje na bázi demokracie. Premiér Sobotka také vyzdvihl důležitost existence Evropské unie, do níž Česká republika před 10 lety vstoupila a která vznikla v reakci na hrůzy druhé světové války právě proto, aby Evropa jako společenství demokratických států své spory už nikdy neřešila násilím, ale pouze politickou a diplomatickou cestou.

Pouhé tři týdny před koncem války vypálila speciální protipartyzánská jednotka SS pasekářskou osadu Ploština, kde položilo svůj život za napomáhání českým partyzánům 24 místních obyvatel. Další téměř tři desítky lidí byly upáleny nebo popraveny v osadách Prlov a Vařákovy Paseky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie