Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 7. 2015 9:44

Premiér Sobotka projednal se zástupci všech poslaneckých klubů novou úpravu mechanismu kontroly zpravodajských služeb

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 2. července 2015 ve Strakově akademii setkal se zástupci všech poslaneckých klubů, zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Na společné schůzce premiér představil návrh nové právní úpravy dvoustupňového mechanismu kontroly zpravodajských služeb ČR.

Parlamentní kontrolu činnosti zpravodajských služeb České republiky v prvním stupni kontroly bude i nadále vykonávat Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR prostřednictvím svých zvláštních kontrolních orgánů, složených z poslanců.

Kontrola činností Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství Poslaneckou sněmovnou bude v zásadě převzata z dosavadní právní úpravy a nově bude zavedena parlamentní kontrola činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace prostřednictvím zvláštního kontrolního orgánu, vytvořeného obdobným způsobem jako kontrolní orgány pro činnost BIS a Vojenského zpravodajství.

Kontrolu činnosti zpravodajských služeb ve druhém stupni kontroly by měl vykonávat jednotný kontrolní orgán 2. stupně, který bude tvořit pět osob zvolených na dobu pěti let Poslaneckou sněmovnou z řad soudců nebo bývalých soudců vyšších obecných soudů nebo bývalých soudců Ústavního soudu, které navrhne vláda.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie