Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 11. 2014 10:20

První diskusní platforma k aktuálním evropským otázkám odstartuje již za dva dny!

Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s předsedou PSP ČR Janem Hamáčkem zahájí za přítomnosti dalších významných hostů první konferenci Národního konventu s názvem Evropské vize České republiky. Diskusní platforma realizovaná formou kulatých stolů prohloubí dialog o evropských otázkách.

V rámci čtyř diskusních panelů vystoupí na první konferenci ve čtvrtek 13. listopadu 2014 například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, státní tajemník pro EU Tomáš Prouza nebo předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Shodnout se na národních prioritách a nastartovat debatu o Evropské unii. To jsou cíle nové diskusní platformy s názvem Národní konvent o EU, v rámci které budou jednat zainteresovaní aktéři ze sféry odborné veřejnosti. Konvent pak bude fungovat jako stálé místo pro debatu o evropské politice v České republice.

„Myšlenka Národního konventu o EU vychází ze záměru vlády zintenzivnit dialog a nastavit stálé místo pro debatu o důležitých evropských otázkách. Vítám, že se v rámci této platformy budou setkávat zástupci vlády, obou komor Parlamentu ČR a evropských institucí, odborná veřejnost, neziskový sektor, sociální partneři a další zainteresovaní aktéři. Doporučení, která z tohoto dialogu vzejdou, budou pravidelně prezentována vládnímu Výboru pro EU,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Po zahájení budou v rámci Konventu do konce roku 2014 realizovány tři kulaté stoly, které se 25. listopadu 2014 zaměří na téma migrace a 4. prosince 2014 na téma institucionálních otázek. Poslední kulatý stůl proběhne 11. prosince 2014 a bude se věnovat politice soudržnosti.

„O roli Evropské unie musíme mluvit nejen v Parlamentu a na vládě. Je třeba vyslechnout i názory nevládního sektoru a sociálních partnerů. Národní konvent je příležitostí, jak v ČR rozpohybovat dříve opomíjené téma,“ řekl o novém projektu státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a dodal, že pravidelná setkávání, konkrétní témata a otevřená diskuze jsou klíčem k pochopení úlohy osmadvacítky v národních souvislostech.

Doporučení, která vzejdou z těchto setkání, obdrží klíčoví tvůrci evropské politiky v České republice. S výstupy se například budou pravidelně seznamovat členové Výboru pro EU.

Více informací o Konventu najdete na webu www.narodnikonvent.eu  nebo na twitterovém účtu @KonventEU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie