Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 11. 2015 15:17

Premiér Sobotka jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o strategickém partnerství obou zemí

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal ve čtvrtek 26. listopadu 2015 v Pekingu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Hlavními tématy byl rozvoj vzájemných vztahů obou zemí a zintenzivnění dosavadní úspěšné spolupráce v oblasti hospodářství, nových investic, dopravy, bankovnictví, cestovního ruchu a mnohých dalších.

Premiér Sobotka jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o strategickém partnerství obou zemí Premiér s prezidentem projednal strategické partnerství mezi ČR a ČLR, které by mělo být podepsáno příští rok u příležitosti návštěvy čínského prezidenta v ČR. Půjde o historicky první návštěvu čínského prezidenta v naší zemi od doby navázání vzájemných diplomatických vztahů.

Česko-čínské vztahy mají velmi dynamický vývoj a lze je označit za nejlepší v historii. S prezidentem Si Ťin-pchingem jsme diskutovali o jejich dalším úspěšném rozvoji a intenzivnější spolupráci obou zemí v řadě oblastí. ČR má přímé letecké spojení s Čínou na ose Praha-Peking, příští rok se plánuje zřízení další přímé linky, tentokrát Praha-Šanghaj, která spojí ČR s hlavní ekonomickou tepnou Číny. Získáváme významné čínské investice, úspěšně u nás expandují čínské banky, letos zde otevřela svoji pobočku Bank of China.
To vše jsou předpoklady, aby se ČR stala dopravním uzlem i finančním centrem Číny pro střední a východní Evropu
,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Po dnešním jednání s prezidentem bylo podepsáno Memorandum o porozumění mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové republiky o společné podpoře iniciativy Ekonomické pásmo Hedvábné stezky a Námořní Hedvábná stezka pro 21. století. Memorandum vedle ČR podepsaly také Bulharsko, Srbsko, Polsko a Slovensko.

Česká republika se chce soustředit v rámci tohoto memoranda na tři hlavní priority:

  • vytvořit z ČR dopravní centrum pro Čínu ve střední a východní Evropě,
  • vytvořit z Prahy finanční centrum čínských bank pro expanzi v regionu,
  • rozvíjet průmyslovou spolupráci mezi Čínou a ČR, především v otázce podpory vědy, výzkumu a inovací.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie