Aktuálně

9. 1. 2013 16:20

Premiér: Je ústavní tradicí spolupodepsat amnestii

Vláda dostala podrobné informace o amnestii. Nejvyšší státní zástupce ubezpečil, že dozoroví státní zástupci posoudí zastavování trestních řízení jednotlivě se zřetelem na práva poškozených.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiér Petr Nečas na vládě vysvětlil, proč spolupodepsal amnestii, kterou vyhlásil 1. ledna prezident Václav Klaus. „Chci zdůraznit, že amnestie je výsostným právem prezidenta republiky. Je vyhlašována ve formě rozhodnutí prezidenta republiky. Individuální akt soucitu a milosrdenství. Nemůže podléhat politickým dohodám,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

Je ústavní tradicí, že jde o právní kontrasignaci. Premiér stvrzuje, že rozhodnutí prezidenta je v souladu s ústavním pořádkem, že je vykonatelné a vláda přebírá odpovědnost za výkon a slouží jako pojistka proti excesivnímu návrhu prezidenta.

Pokud předseda vlády shledá to, že rozhodnutí prezidenta není v rozporu s Ústavou a právním pořádkem, že je vykonatelné a že neobsahuje zjevný nelegitimní exces, je povinností podepsat, nemůže nepodepsat,“ řekl premiér Petr Nečas. Předsedové vlád za první republiky i v devadesátých letech v roce 1993 a 1998 kontrasignovali amnestie, které vyhlásil prezident republiky a podle premiéra jde o ústavní zvyklost, kterou neschvaluje ani neprojednává vláda.

Reforma trestního řízení je na místě

Premiér podle svých slov vnímá, že amnestie vyvolala silnou kontraverzi v médiích a veřejnosti. „Nemůže nás to nechat lhostejnými, trápí mě to jako předsedu vlády i jako občana České republiky,“ dodal premiér.

Vláda se proto usnesla, že současný trestní řád již neodpovídá moderní právní úpravě a je potřeba jej upravit především vzhledem k průtahům soudních řízení. „Jsme přesvědčeni, že je nezbytné provést reformu trestního řízení,“ řekl předseda vlády.

Vláda zároveň vzala na vědomí zprávu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o postupu státních zastupitelství při individuálních posuzováních zastavování trestních řízení, zvláště se zřetelem na práva poškozených.

Státní zástupci prozkoumají zastavení trestního řízení

Amnestie prezidenta republiky se bude týkat zhruba až sto padesáti případů. Osmnáct kauz je závažných, a proto nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vládě deklaroval, že státní zástupci zváží jednotlivě, zda-li proti zastavení trestního řízení nepodají stížnosti.

Jsou to kauzy dosti závažné, složité, komplikované, nelze říci, že rozhodnutí bude vydáno do týdne. Jsou to kauzy, které už probíhají před soudem. Shodli jsme se, že jednotliví dozoroví státní zástupci budou posuzovat individuálně každou kauzu, zda amnestie na tyto kauzy dopadá a jestli bude uplatněna stížnost,“ vysvětlil Pavel Zeman s tím, že státní zástupci budou brát zřetel na práva poškozených.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie