Aktuálně

2. 4. 2024 18:39

Premiér Fiala navštívil v Litvě české vojáky a ve Vilniusu jednal s dalšími lídry o budoucnosti EU

Před prezidentským palácem ve Vilniusu přivítal premiéra Petra Fialu litevský prezident Gitanas Nausėda, 2. dubna 2024.
Před prezidentským palácem ve Vilniusu přivítal premiéra Petra Fialu litevský prezident Gitanas Nausėda, 2. dubna 2024.
Premiér Petr Fiala navštívil v úterý 2. dubna Litvu. Na vojenské základně NATO v Rukle se setkal s českými vojáky, kteří zde působí v rámci alianční předsunuté přítomnosti. Ve Vilniusu se poté zúčastnil debaty k budoucímu směřování EU, kterou uspořádal předseda Evropské rady Charles Michel. O prioritách EU na dalších pět let s českým premiérem diskutoval švédský předseda vlády Ulf Kristerssonn, nizozemský premiér Mark Rutte, prezident Litvy Gitanas Nausėda a bulharský premiér Nikolaj Denkov.

Na vojenské základně v Rukle se premiér Fiala sešel s vojáky 131. dělostřeleckého oddílu. „Pokládám naši vojenskou přítomnost zde za velmi důležitou. Jsem hrdý na to, že se naši vojáci aktivně podílejí na posilování východního křídla NATO. Pobaltské státy sousedí s Ruskem a přítomnost vojsk NATO jasně ukazuje, že se nehodláme smířit s ruskou agresivní politikou a jsme připraveni bránit území Severoatlantické aliance,“ uvedl premiér s tím, že spolupráce s naší armádou je v Pobaltí vysoce hodnocena.

Uskupení o velikosti 140 vojáků poskytuje palebnou podporu spojeneckým jednotkám v místě. Hlavní výzbrojí jednotky jsou samohybné houfnice 77 DANA a nová obrněná vozidla MKPP TITUS. Rotace kontingentu je naplánována na červen, kdy ji vystřídá další dělostřelecká jednotka. 

V prezidentském paláci ve Vilniusu se poté český předseda vlády zúčastnil pracovní večeře k budoucímu směřování EU, kterou uspořádal předseda Evropské rady Charles Michel. O prioritách EU na dalších pět let s premiérem ČR diskutoval švédský předseda vlády Ulf Kristerssonn, nizozemský premiér Mark Rutte, prezident Litvy Gitanas Nausėda a bulharský premiér Nikolaj Denkov.

„Jsem přesvědčen, že EU se v dalších letech musí zaměřit na dvě klíčové priority – na zajištění bezpečnosti a na znovunastartování ekonomického růstu a posilování konkurenceschopnosti. Pokud jde o bezpečnost, Rusko je pro nás zásadní hrozbou, proto musíme pokračovat v podpoře Ukrajiny. Je třeba podpořit rozvoj obranného průmyslu a navýšit naše obranné kapacity. Současně se musíme věnovat vnitřní bezpečnosti, včetně dalších kroků k předcházení nelegální migrace,“ uvedl premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie